Vroege Vogels

'Levende bomen voor Stationsplein Nijmegen'

  •  
17-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_166987.jpg
De hemelbomen en paardekastanjes op het Stationsplein, vlak voor Metterswane zijn er beroerd aan toe. Het is tijd ze te vervangen en het plein weer een groen uiterlijk te geven. Dat stellen milieu-activist Alex de Meijer en beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen in een brief, die ze vandaag hebben verstuurd aan wethouder Ton Hirdes en aan de gemeenteraad.
De wens is al vele malen geuit om het ‘mislukte’ kale Stationsplein - een belangrijke entree van Nijmegen - op te frissen, o.a. met meer bomen. In dat kader zijn enkele jaren terug een achttal hemelbomen (Ailanthus altissima) geplant, op een strook voor Metterswane. Al snel na de aanplant zijn deze bomen een kwijnend bestaan gaan lijden. Wellicht heeft hun eerste droge zomer hierin een rol gespeeld, evenals de geringe mate waarin de grond in de plantvakken water vasthoudt.
Feit is dat deze bomen na drie mislukte jaren hard toe zijn aan vervanging door nieuwe bomen. Bij die herplant zullen, zo vinden de Meijer en Corstiaensen, ook de 19 rode paardekastanjes (Aesculus
carnea) beoordeeld moeten worden. Meer dan de helft van deze nog jonge bomen is ernstig aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Het betreft met name de kastanjes direct voor Metterswane, vlakbij de hemelbomen. Die zouden dus heel goed tegelijk met de hemelbomen vervangen kunnen worden door andere bomen.
Bij de vervanging zal goed onderzocht moeten worden welke bomen geschikt zijn voor deze locatie: ze moeten passen bij de aanwezige bodemgesteldheid, maar ook passen bij wat een waardige groene entree van de stad moet worden. Ook zal er aandacht moeten zijn voor het verbeteren van de groeicondities, zeker in de eerste belangrijke jaren waarin de bomen moeten aanslaan. Indien mogelijk zou de vervanging van de bomen nog dít seizoen gerealiseerd moeten worden, opperen de Meijer en Corstiaensen. Wellicht is de nationale boomfeestdag, 22 maart, een geschikte datum.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.