Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Levend huis

  •  
30-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
470 keer bekeken
  •  
bobradstake.jpg
Beeldend kunstenaar Bob Radstake uit Dalfsen bouwt aan een levende woning. Met zakken aarde en jonge bomen vormt hij zijn huis om tot een grote holle boom waarmee van alles mogelijk is. Bankjes vouwen van boomwortels bijvoorbeeld, of appels eten uit de muur.
Het bouwen van een levend huis is een combinatie van twee technieken, te weten: earthbag building en arborsculpture. De basis van het huis wordt gestapeld van zandzakken. Deze techniek wordt wereldwijd op kleine schaal toegepast en heet earthbag building. De zandzakken worden gevuld met tuinaarde en vormt een zelfdragende constructie. Eventueel wordt er een frame gemaakt voor complexere ontwerpen.
In elke zak wordt een boompje geplant van dezelfde familie en deze worden met elkaar verbonden. Het netwerk van boompjes vergroeit, dit heet arborsculpture. Neem je bijvoorbeeld bomen van één en dezelfde appelbomenfamilie, dan groeien er dus meerdere soorten appels aan je eigen huis.
Er zijn zelfs plannen om een zelfvoorzienend levend dorp te bouwen: Het levende dorp.nl
woning
Bron: The Greenman Project
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.