Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Levend bruinvisjong aangespoeld op Texel

  •  
08-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bruinvis_04.jpg
Op Texel is woensdag een levend bruinvisjong aangespoeld. Het dier werd in de avond gevonden in het slik van de Mokbaai aan de zuidpunt van het Waddeneiland, zo meldde Ecomare donderdag.
Het bruinvisjong is een vrouwtje van ongeveer 90 centimeter en heeft de naam Lima gekregen. Het dier is vier tot acht weken oud, weegt 10,7 kilogram, is sterk vermagerd en is nog zo jong dat het geen tanden heeft. Lima is via Den Helder overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk. Daar hebben medewerkers van SOS Dolfijn haar de hele nacht ondersteund in het water omdat ze stil bleef liggen. Bruinvissen gaan dood als ze op het droge liggen, maar verdrinken als ze niet zwemmen. Lima maakte het donderdagochtend naar omstandigheden goed, aldus Ecomare.
Volgens dierverzorger Salko de Wolf van Ecomare is het bruinvisjong mogelijk met de vloedstroom mee de baai ingezwommen en verrast toen het water terugtrok. ,,We waren er net op tijd bij. Aan de afdruk in het zand te zien lag de vis een tot twee uur droog. Het was een kwestie van tijd geweest voordat de zilvermeeuwen haar zouden hebben aangepikt. Dat was nu nog niet gebeurd.''
Volgens De Wolf duurt het minimaal een half tot driekwart jaar voordat Lima weer in open zee kan zwemmen. ,,Ze moet herstellen en aansterken. Daarbij komt dat ze nog moedermelk hoort te drinken en in het dolfinarium kunstmatig wordt gevoed. Straks moet ze eerst zelf vis leren vangen. Pas als ze dat kan, kan ze terug naar de vrije natuur.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.