Vroege Vogels

Levend archief van zeldzame wilde plantensoorten

  •    •  
06-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
Levend Archief

© De nationale zedencollectie van het Levend Archief. Foto: Jesper Buursink

Voor het eerst is er in Nederland een iniatief gestart waarbij zeldzame planten- en bloemensoorten in een zadenbank worden opgeslagen en opgekweekt. De reden hiervoor is dat veel wilde inheemse plantensoorten dreigen uit te sterven.

Levend archief

De biodiversiteit in Nederland staat meer dan ooit tevorenonder druk. Grootschalige insectensterfte, aanhoudend gebruik van gifstoffen en de effecten van klimaatverandering leiden tot een toenemende zorg voor het behoud van de groene waarden om ons heen. Een groot aantal Nederlandse wilde planten en bloemen dreigen te verdwijnen. Niet alleen uit kwetsbare natuurgebieden maar ook in onze directe omgeving. Van de meer dan 1500 soorten wilde planten in Nederland is ongeveer een derde met uitsterven bedreigd. Daarvan staan 71 soorten als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst.  In 2018 is stichting Het Levend Archief opgericht, een initiatief van bijzonder hoogleraar Plantecologie Joop Schaminée van Radboud Universiteit en Wageningen University & Research om zaden van (bedreigde) inheemse plantensoorten te verzamelen, op te kweken en te bewaren en zo veilig te stellen voor de toekomst.
Ecoloog Nils van Rooijen en coördinator Sascha van der Meer in het Levend Archief. Op de voorgrond de zeer zeldzame roggelelie. Foto: Jesper Buursink

Nationale Zadencollectie

De zaden worden verzameld gedroogd en ingevroren en op deze manier veilig gesteld. Om de kiemkracht van de zaden te bewaren worden ze gedroogd, vacuüm verpakt en ingevroren. Daarna kunnen ze in de diepvries zo’n 10 jaar of langer worden bewaard. Eventueel worden ze daarna weer uitgezaaid en opgekweekt, waarna er opnieuw zaad kan worden gewonnen en bewaard. Deze zaden vormen samen de Nationale Zadencollectie. Doel is niet alleen het bewaren van soorten om eventueel te kunnen herintroduceren, maar ook om zadenmengsels van ter plekke thuishorende soorten en variëteiten te kunnen maken voor bijvoorbeeld bermen, akkerranden en slootkanten. 
Hier is alles te vinden over het Levend Archief.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.