Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven zonder gas

  •  
25-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
duurzaamhuis-klein
Op dit moment worden er steeds meer nieuwbouwwoningen gebouwd zonder enige gasaansluiting. Door middel van zonnepanelen en warmtepompen worden de woningen opgewarmd en kan er gekookt worden. Driedubbel glas zorgt voor een perfecte isolatie.

Rijswijk Buiten

Rijswijk Buiten is zo’n duurzame gasloze wijk. De woningen voldoen aan strenge normen.De energieprestatie van een woning wordt uitgedrukt in een EPC: EnergiePrestatieCoëfficiënt. Volgens het bouwbesluit van 2012 moet dit 0,6 zijn. In 2015 is deze norm al aangepast naar 0,4. En vanaf 2020 is de norm 0,0. De nieuwbouw van RijswijkBuiten heeft nu al een EPC van 0,0.

Jan Rotmans

Volgens Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, gaat het met de nieuwbouwwoningen de goede kant op, maar gaat het met de transitie van de bestaande woningen telangzaam. Pas 1000 Nederlandse woningen zijn gasloos. Dat betekent dat er nog 7 miljoen woningen te gaan zijn.Technisch kunnen we bestaande woningen al transformeren tot energieneutraal door ze los te koppelen van de gasinfrastructuur en te voorzien van goede isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. In de jaren '60 hebben we binnen 10 jaar 90% van onze woningvoorraad aangesloten op aardgas, een razendsnelle transitie. Willen we de circa 7 mln huizen en gebouwen in Nederland in 20 jaar gasvrij maken, dan moet het tempo fors omhoog. Volgens Rotmans moet dit hét Deltaproject van Nederland worden. Van gas naar gasloos binnen 20 jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.