Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven tussen de paarse bloemen

  •  
14-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
paarseheide_FotograafRickKloekke

© Heide - Fotograaf RickKloekke

Augustus is de maand dat de hei in bloei staat en dat trekt enorm veel natuurliefhebbers. De bloeiende dopheide, kraaiheide en struikheide zijn bij het grote publiek geliefd en zorgen voor de paarse kleur. Maar niet alleen mensen genieten van de heide, ook een heleboel dieren zijn te vinden tussen deze paarse bloemenzee, zoals te zien is in deze fotoserie:
Het eerste waar je aan zal denken zijn natuurlijk de heideschapen. Al grazend onderhouden ze het landschap.
heideschapen_Fotograafjokenijenhuis

© Heideschapen - Fotograaf jokenijenhuis

Aan het begin van september is de heide nog net paars. Het is dan ook de maand van de bronst op de Veluwe en een edelhert met paarse heide is een mooie combinatie. 
edelhert

© Edelhert - Fotograaf AndyLubert

Voor veel vogelsoorten vormt de hei een ideale leefomgeving. De belangrijkste vogels zijn de veldleeuwerik, de nachtzwaluw en de koekoek. Ook een roodborsttapuit kleurt heel mooi tussen de paarse bloemen.
tapuit_FotograafHoutsnip1

© Roodborsttapuit - Fotograaf Houtsnip1

Heidegebieden zijn zeer belangrijk voor reptielen. In Nederland komt de zandhagedis vooral veel voor op de Veluwe. Hij houdt van de zanderige en zonbeschenen open plekken in een heideveld.
zandhagedis_Fotograafhanswildeboer1

© Zandhagedis - Fotograaf hanswildeboer1

Naast deze wat grotere dieren biedt de heide ook een rijkdom aan insecten. In de volgende foto eet de rups van de nachtpauwoog met grote happen van de heide.
rups_FotograafRBrbrb

© Rups van nachtpauwoog - Fotograaf R.B.rb.rb

Zowel de rups als de vlinder van het heideblauwtje hebben als waardplant de gewone dophei of struikhei. De rupsen leven van de bloemen en de jonge scheuten van de plant, de vlinders van de nectar.
heideblauwtje_Fotograaferik1966

© Heideblauwtje - Fotograaf erik1966

Een steenrode heidelibel op een heideplantje aantreffen is altijd leuk. Zo doet hij zijn naam eer aan.
heidelibel_Fotograafbelton

© Steenrode heidelibel - Fotograaf belton

Sprinkhanen blijken belangrijke heidebewoners te zijn. Door grassen te eten helpt deze zadelsprinkhaan mee aan het behoud van de heidevelden.
zadelsprinkhaan_FotograafPietSchuttelaa

© Zadelsprinkhaan - Fotograaf PietSchuttelaa

Beheerders van heidegebieden zijn minder blij met het heidehaantje. Zowel de larven als de volwassenen van deze kever voeden zich met heideplanten. Eens in de vijf jaar doen ze dit zo gulzig dat de heide massaal afsterft en bruin kleurt in plaats van paars. Gek genoeg hebben we nog nooit foto’s van een bruine heide opgestuurd gekregen.
Ben je zelf ook op de hei geweest en heb je mooie foto's gemaakt? Stuur deze dan op via onze fotopagina: klik hier

Meer over:

hei, heide
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor