Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven onmogelijk op Kepler-438b

  •  
18-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Aarde_NASA-Goddard-Space-Flight-Center-Flickr.jpg

© Foto: NASA Goddard Space Flight Center (Flickr Creative Commons)

De planeet Kepler-438b lijkt misschien wel het meest op de aarde, maar leven blijkt er volstrekt onmogelijk. De dampkring is weggeblazen door de ster waar hij omheen draait. Daardoor wordt de planeet waarschijnlijk onophoudelijk gebombardeerd met schadelijke uv-straling, röntgenstralen en geladen deeltjes. Britse wetenschappers hebben dat uitgerekend.
Zonnevlammen
Kepler-438b, die begin dit jaar werd ontdekt, staat bovenaan de zogeheten Earth Similarity Index. Dat betekent dat er tot nu toe nog geen planeet is gevonden die meer op de aarde lijkt. 438b is even groot en even warm als de aarde. Het verschil is dat zijn ster veel actiever is dan onze zon. Die ster produceert elk jaar een paar gigantische zonnevlammen, waaraan de planeet wordt blootgesteld. Elke vlam is minstens tien keer zo sterk als de krachtigste vlam die onze zon ooit heeft voortgebracht. De zonnevlammen bij Kepler-438b hebben 6,7 miljoen maal een miljoen keer zo veel energie als de atoombom op Hiroshima.
Leven onmogelijk
Het is zeer de vraag of een dampkring op Kepler-438b bestand is tegen zulke bombardementen, schrijven de Britten. En zonder beschermende dampkring is leven onmogelijk. Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.