Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven in zee binnen 40 jaar gehalveerd

  •  
16-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oceaan_09.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

Het leven in de zeeën is de afgelopen veertig jaar gehalveerd. Dat blijkt woensdag uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds.
Niet alleen vis
De populaties vissen, zeezoogdieren, reptielen en zeevogels in en rond zee zijn met gemiddeld 49 procent gedaald. Voor vissoorten die wereldwijd veel worden gegeten, zoals tonijn en makreel, is dat zelfs 74 procent. Volgens het rapport is naast overbevissing en vervuiling klimaatverandering een belangrijke oorzaak.
Oceanen beschermen
"Het is schrikbarend om te realiseren dat we in enkele generaties de oceanen wereldwijd ernstig hebben beschadigd", aldus Carol Phua, een van de opstellers van het rapport. "We vangen vis sneller dan ze zich voortplanten, vervuilen hun leefgebieden en vernietigen hun kraamkamers, zoals koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden. Het leven in zee is gelukkig veerkrachtig en kan zich herstellen, maar dan moet de wereld snel maatregelen nemen om onze oceanen daadwerkelijk te beschermen."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.