Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Leven in de kerstboom

  •  
04-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sinterklaas is net het land uit. Dus de kerstboom mag alweer naar binnen. Als je die een dezer dagen gaat opzetten, krijg je daar een heel scala aan onverwachte gasten bij. Springstaarten, mijten, lieveheersbeestjes, luizen, spinnen, slakjes en zelfs nachtvlinders. Een boom kan tot wel 25 duizend dieren bevatten.
Wanneer ze uit de winterse kou terechtkomen in de knusse warmte van je woonkamer, lijkt voor hen de lente aangebroken. Ze ontwaken en worden opnieuw actief.
De dieren zijn gehecht aan de beschutting van de kerstboom waar ze aan het einde van de zomer hun overwinteringsplek hebben gevonden. De meeste insecten zijn voor het blote oog onvindbaar en in de droge omgeving van de woonkamer kunnen ze niet overleven. Het is dus onwaarschijnlijk dat je een insecten invasie naar binnen haalt. Haal je die beesten toch liever niet in huis? Schud hem van tevoren dan even goed uit. 
kerstboom

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar