Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven en dood rond de broeihoop

  •  
12-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ringslang_05.jpg
In Zuid-Limburg zijn de eerste jonge ringslangetjes zeer vroeg uit een broeihoop gekropen. Twee weken eerder dan in voorgaande jaren. De warme maand juli heeft hier zeker toe bijgedragen.
In de leefgebieden van de ringslang in Nederland zijn broeihopen een bekend verschijnsel. De ringslangen zetten in deze broeihopen hun eitjes af, vervolgens worden ze door rottingswarmte uitgebroed. In het hele land werpen natuurbeschermers dit soort broeihopen op: een eenvoudige maar effectieve manier om de ringslang een handje te helpen.
Optimale Kraamkamers
Afgelopen maand ontving Stichting RAVON een melding van de eerste jonge ringslangetjes die in Zuid-Limburg uit een broeihoop kwamen gekropen. Dat is erg vroeg. Normaalgesproken verschijnen de eerste jongen pas halverwege augustus. De warmte in de hoop bepaalt de tijd die de eieren nodig hebben voordat ze uitkomen. Normaalgesproken duurt dit zo’n 6 tot 8 weken, maar in hele warme hopen kan het dus sneller gaan. Behalve broeihopen gebruiken ringslangdames ook composthopen, maaiselhopen, zaagselhopen en anderszins warme hopen om hun eitjes in af te zetten.
Horrordood
Behalve vreugdevolle gebeurtenissen spelen zich ook minder leuke taferelen in dergelijke broeihopen af. In Houten werd bijvoorbeeld een dode ringslang in een van de, overigens zeer succesvolle, hopen van een plaatselijk natuurgebied gevonden. Het bewuste vrouwtje had last gehad van legnood en kon de eieren niet haar lichaam uitkrijgen. Uiteindelijk is ze op een vreselijke manier is gestorven. Het inmiddels uitgedroogde voorste deel van de slang stak op bizarre wijze uit de broeihoop.
Zelf een broeihoop maken
Mensen die zelf een broeihoop willen opwerpen kunnen op  RAVON.nl  lezen hoe dat moet.
Tekst: Ingo Janssen, RAVON.nl
Foto’s: Lei Paulssen en Ariena Brinkman

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.