Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lepelaarsnesten op de Sassenplaat liggen vol met plastic

  •    •  
20-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2406 keer bekeken
  •  

De Sassenplaat, tegenover industriegebied Moerdijk is een belangrijk gebied voor de lepelaars en aalscholvers die foerageren in de Biesbosch, Hoeksche Waard of op Tiengemeten.  De Sassenplaat is de plek waar ze hun nesten bouwen, in alle stilte, want er komen maar heel sporadisch mensen op dit eiland in het Hollands Diep. Maar de sporen van de mens en zijn vervuiling, zijn er volop terug te vinden: het eiland ligt propvol plastic. 

 Van slikplaat tot baggerdepot

Oorspronkelijk was de Sassenplaat een slikplaat die tot 1970 in gebruik was als biezengors, waar mattenbies werd geteeld ten behoeve van de biezenvlechterij. Door baggerwerkzaamheden in het Hollands Diep werd het gebied in begin jaren zeventig gedeeltelijk ontgrond ten behoeve van de aanleg van een vaargeul. Het zand dat hierbij vrijkwam is door Rijkswaterstaat gebruikt om de Sassenplaat op te hogen en in te richten als natuurgebied.   Een deel van de Sassenplaat is nog een baggerdepot, waar meeuwen massaal aanwezig zijn. Het andere deel van de Sassenplaat is nu dus een prachtig broedgebied. Hoe rustig het gebied ook is, er is geen nest zonder plastic te ontdekken.

Plastic als nestmateriaal

Een ideaal gebied voor bioloog Auke-Florian Hiemstra die onderzoek doet naar plastic in dierennesten. Naast honderden aalscholvers broeden hier ook lepelaars, kleine zilverreigers en grote zilverreigers. De nesten van de lepelaars vindt Auke-Florian het interessantst, want die maken het meest uitbundig gebruik van het plastic dat er in de omgeving ligt. En het mooie is dat hier geen gevaar is, geen zeearend, geen vossen, geen mensen. Dus in plaats van hoog in de boom zitten de nesten vaak op heuphoogte. Makkelijk voor onderzoek dus! 

Het onderzoek, het verzamelen van plastic materiaal uit de nesten is nu 4 jaar bezig, maar er is nog geen tijd voor analyse geweest.

Waarom hier zo veel plastic ligt, heeft enerzijds ermee te maken de ligging van dit gebied. Het is het afvoerputje van de rivieren, het stukje voor de rivier in de zee uitkomt. Er was hier ook altijd veel beroepsscheepvaart, en alles wat je niet nodig had, gooide je overboord: van afwasmachine tot shampoofles. Anderzijds komt hier nooit iemand, dus geen mens die het hier ook opruimt.

Kijk zaterdag 21 oktober 2023 naar de uitzending over Oeverlanden Hollands Diep om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor