Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lepelaars de boom in - Henny Radstaak

  •  
15-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lepelaars_2_Dirk_T.jpg
De man die zo’n beetje alle Nederlandse lepelaars heeft geringd, is Otto Overdijk van de Werkgroep Lepelaar. Otto werkt voor Natuurmonumenten op Schiermonnikoog en is net terug uit Mauritanië, waar hij ze óók gezien heeft, de lepelaars die nog moeten terugkeren naar Nederland. Want let wel: Nederland is de meest noordelijke broedplaats van deze soort, op grote afstand van andere broedplekken zoals in Spanje en Hongarije. Otto meldt dat hij deze week in verband met de harde wind waarschijnlijk geen lepelaars zal gaan ringen. Jammer.
Maar Dirk Tanger volgt in de provincie Noord-Holland de lepelaars. Eén telefoontje met hem was voldoende om te besluiten een reportage te maken bij een in bomen broedende (!) lepelaarkolonie, pal langs de snelweg en de naastgelegen ventweg plus fietspad, even buiten Haarlem. Volgens Dirk kun je vanaf het fietspad de lepelaars goed op hun nest zien zitten. Daar aangekomen blijkt het inderdaad een bizarre plek: vlakbij het Rottepolderplein, onder de rook van één van de banen Schiphol, langs het voortrazende snelwegverkeer en de spoorlijn Amsterdam – Haarlem. In een moerasbosje van nauwelijks één hectare broeden daar  ongeveer 12 paartjes lepelaars – niet helemaal zeker, want je kan het bosje niet in en ze zijn dus alleen vanaf de weg te tellen. Feit is dat een paar jaar geleden daar het eerste paartje is neergestreken en er sindsdien elk jaar meer terugkomen om te nestelen, gebruik maken van oude, door reigers gebouwde en inmiddels verlaten bouwwerken. Vanaf de openbare weg zijn duidelijk 3 nesten te zien. Het is rustig, nog geen af- en aanvliegen van de vogels, ze zitten nog op hun eieren. Maar over een paar weken, als de jongen er zijn, zal er veel af- en aagevlogen worden – klein Schiphol. Hier heb je geen webcam voor nodig, hier kun je bijna live de jongen uit het ei zien kruipen! Zonder ze te verstoren zelfs want tussen al het verkeersgeweld trekken de lepelaars zich niets aan van die voyeurs op het fietspad.
Zo zie je maar weer, natuur is dichterbij dan je denkt. Wie lepelaars wil zien hoeft niet per sé naar de Waddeneilanden (waar je dan niet eens dichtbij een kolonie komt), maar kan volstaan met een treinretourtje Haarlem. En dan goed uit het raam kijken, aan de kant van de snelweg, naast het tankstation van Total.
Henny Radstaak
foto: Dirk Tanger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.