Vroege Vogels

Lepelaar notoire vreemdganger

  •  
17-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Lepelaars in De Liede

© foto: Rob Buiter

Meer dan een miljoen mensen kijken jaarlijks naar de vogelcamera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming. Naar de dagelijkse verwikkelingen van de kerkuil, slechtvalk, ooievaar, kauw, havik, huiszwaluw en ook de lepelaars.
Bioloog Camilla Dreef is ambassadeur van Vogelbescherming en houdt met name de camera’s van de lepelaars in de gaten. In het verleden heeft ze op Schiermonnikoog onderzoek gedaan aan deze wonderlijke witte vogels met hun platte bek.
Het broedseizoen van de lepelaars is goed op weg. De nesten zitten vol met nu al uit de kluiten gewassen jongen. Volgens Dreef zijn lepelaars echte schuinmarcheerders, al zou je het misschien niet van ze verwachten. De kolonie is te vinden onder de rook van Haarlem, achter een benzinestation, in de oeverlanden van de Liede. Al ruim tien jaar zit hier een heel bijzondere lepelaarskolonie. Ze broeden namelijk in bomen en dat doen lepelaars normaal niet. Ze broeden in Nederland op de grond. 
Beleef de Lente  van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen rond de een miljoen mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan zelfs dagelijks.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.