Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lente voor de vleermuizen

  •  
27-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vleerm.jpg
De lente lijkt wel begonnen. Veel bolgewassen staan in bloei, en ook de sleedoorns zijn zóóó mooi. Hoera, denken wij mensen dan. Veel dieren lijken er ook best gelukkig mee te zijn. Vogels hebben de lente in hun bol en beginnen enthousiast te zingen. De eerste hommels worden ook gezien, lekker in het zonnetje. Maar hoe zit het met de vleermuizen? Die worden ook wakker, zo wakker dat ze ook naar buiten gaan. Maar eigenlijk is dat nog veel te vroeg.
Vrijwel alle vleermuizen in Europa zijn insecteneters. In de winter is er nauwelijks iets voor ze te eten, dus gaan ze in winterslaap om die periode door te komen. In de herfst proberen ze een vetreserve op te bouwen en voor de winterslaap zoeken ze een plaats op die veilig, donker, vochtig en koud (maar wel vorstvrij) is. Daar brengen ze hun lichaamstemperatuur terug tot net boven de omgevingstemperatuur. Hun hartslag en ademhaling worden ook drastisch verminderd en zo probeert de vleermuis op een waakvlammetje energie te sparen om de winter door te komen. Wakker worden kost een vleermuis veel energie.
Deze warme winter hebben de vleermuizen het best moeilijk gehad om in winterslaap te blijven. Vleermuizen die de koudste winterverblijfplaatsen wisten te vinden om te overwinteren hadden “geluk”, maar veel vleermuizen op andere plekken zijn vaak wakker geweest deze winter. De laatste herfst was erg nat, dus voor de winter een vetreserve opbouwen was ook al niet gemakkelijk. Veel vleermuizen zullen nu waarschijnlijk in niet in al te beste conditie zijn. Die paar insecten die nu rondvliegen zijn niet voldoende om al die hongerige vleermuizen te voeden.
Vorige winter was voor vleermuizen ook al niet gunstig. Dat was een winter met sterk wisselende temperaturen, maar vooral één die uiteindelijk erg lang duurde. Laten we hopen dat het voorjaar nu doorzet en er snel genoeg te eten is voor de vleermuizen.
Tekst: Bernadette van Noort, Zoogdiervereniging
Bron: Natuurbericht.nl
Foto: Frelis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.