Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lente onder water

  •  
27-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Terwijl wij nog midden in de sneeuw en kou zaten in Nederland, en veel dieren in winterslaap waren, was de zeedonderpad in de Zeeuwse wateren druk in de weer om een vrouwtje te veroveren en voor nageslacht te zorgen.
Mannenwerk
De zeedonderpad trekt zich niets aan van de ijzige kou in de winter. Integendeel! Terwijl de rest van de natuur onder water slaapt, is voor de zeedonderpad de lente al begonnen. De winter is hét moment voor de zeedonderpad om voor nageslacht te zorgen. Vijanden zijn dan namelijk minder actief, en zo hebben de eitjes meer kans tot uitkomen.
Het mannetje gaat dus juist in de koude wintermaanden op zoek naar een vrouwtje. Zodra hij een vrouwtje veroverd heeft, houdt hij haar vast met zijn grote vinnen en bevrucht hij haar in de buikholte. Vervolgens zet het vrouwtje de eitjes af in het water, en wordt het nest op de bodem gelegd. Het vrouwtje gaat ervandoor, terwijl het mannetje achterblijft en de zorgtaak op zich neemt. Wekenlang zorgt hij voor de eitjes. Hij houdt ze schoon, en verwijdert onbevruchte eitjes en parasieten. Bovendien bewaakt hij het nest tegen vijanden, zoals krabben. Hij doet er alles voor om voor zoveel mogelijk nageslacht te zorgen!
Twee soorten
In de Nederlandse kustwateren leven twee soorten zeedonderpadden: de gewone en de groene zeedonderpad. De eitjes die ze produceren verschillen van kleur. De eieren van de gewone zeedonderpad zijn rood van kleur; de groene zeedonderpad heeft lichtgroene eitjes. Beide soorten gebruiken de wintermaanden om zich voort te planten. Dus terwijl wij pas in maart een beetje beginnen op te warmen, hebben de zeedonderpadden de lente al lang in hun bol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.