Buiten is het nog koud, de lente nog niet echt van start, maar onder water is het broedseizoen al volop aan de gang. Ook bij de snotolf! Deze vis broedt als het water nog koud is, omdat de eitjes dan minder gevaar lopen voor beduchte rovers als krabben.
Een bijzondere vis
De snotolf is een flamboyante vis, een van de opmerkelijkste bewoners van de gematigde en vooral koudere zeeën. Hij kan tot 60 cm groot worden en wordt zo'n 10 kilo zwaar. De vrouwtjes zijn onopvallend grijzig en laten zich niet zo zien. De mannetjes zijn opvallend met oranjerood paaikleed, en later roze. Het bijzondere van de snotolf is de zuignap die volwassen dieren onder de buik hebben zitten. Deze gebruikt de snotolf om zich vast te zetten op rotsen, stenen, grote krabben en kreeften. De snotolf kan ruim 30 jaar oud worden.
Waarom hij snotolf heet? Omdat hij onder andere kwalletjes eet, resulterend in een nogal slijmerige substantie in zijn maag.
Paaien en broedzorg
De Oosterschelde is een van de favoriete paaiplaatsen van de snotolf, een echte kraamkamer. De vrouwtjes laten zich maar kort zien, want die komen uit de diepe wateren alleen naar ondiepe wateren om de eitjes af te zetten en zijn dan in een paar dagen weer weg. Het mannetje bereidt de nestplaats voor tussen de stenen en oesterklompen en lokt het vrouwtje om zoveel mogelijk kuit te schieten, een eiklomp van circa 100.000-200.000 eitjes, die door het sperma van het mannetje bevrucht wordt. Het mannetje verzorgt vervolgens de eitjes tot de jonge snotolfjes uitkomen.
Nepkaviaar
De eitjes zijn eerst groengeel van kleur, en later rozerood. De eitjes die vissers uit gevangen snotolf-vrouwtjes verzamelen worden, nadat ze met een kleurstof zijn bewerkt, verkocht als goedkope nepkaviaar.