Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lekkere warme vachtjes

  •  
18-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
870 keer bekeken
  •  
schaap-dikke-vacht_Jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Het vriest flink in Nederland. De mens trekt dan een lekkere warme jas aan of een extra laag. Dieren doen net zo. Ze krijgen een extra warme vacht. We zetten de lekkerste, wolligste en opvallendste vachten uit het dierenrijk op een rijtje.

Isolatie

Een wintervacht bestaat uit stevige lange haren en dikke wollige haren. Tussen deze wollige haren zit veel lucht. Deze lucht isoleert en houdt daarmee de warmte vast waardoor de dieren het lekker warm houden in de winter.

Vos

De wintervacht van de vos is veel dikker dan de zomervacht en meestal grijzer van kleur. Door zijn lange vacht en dikke staart lijkt de vos in de winter bedrieglijk groot. In de paartijd (december tot februari) heeft het vrouwtje, de moervos, een roze glans over de vacht aan de onderzijde.
vos vacht
Fotograaf mhckok32.

Wisent

In de winter worden de haren van de wisent langer en ruiger, dit beschermd tegen regen en wind. Tegelijkertijd groeit er een fijne ondervacht tussen zodat hij warm blijft. Ook komt er een baard aan de keel, hals en kin en een brede haardos bij het achterhoofd.
wisent vacht
Fotograaf Sylvain.

Edelhert

Van september tot december krijgt het edelhert zijn grijsachtig bruine wintervacht en krijgt manen en een verdikte hals. Het winterhaar bevat luchtcellen en heeft daardoor een goed isolerende werking.
edelhert vacht
Fotograaf ekster.

Hermelijn

In het koudere deel van het verspreidingsgebied van de hermelijn wordt de vacht in de winter geheel wit. In warmere gebieden wordt de wintervacht slechts gedeeltelijk wit. Nederland ligt net op de grens tussen koud en niet koud: een deel van de hermelijnen veranderd van kleur, maar er worden elke winter ook bruine dieren waargenomen. Het staartpuntje blijft altijd zwart.
Zwartwitte hermelijn - bonteklepper - gesneden
Fotograaf bonteklepper.

Otter

De vacht van de otter bestaat uit een waterdichte buitenste laag van dekharen en een luchthoudende binnenste laag van dicht opeengeplante donsharen, die onder water droog blijft. De dekharen drogen vrij snel, en hechten uit het water aan elkaar. Voor de otter, die nauwelijks over onderhuids vetweefsel beschikt, is deze waterdichtheid van groot belang om in het water op temperatuur te blijven. Een optimale conditie van de vacht voorkomt namelijk voortijdige onderkoeling tijdens het jagen onder water.
otter vacht
Fotograaf laagvlieger. (Otter niet gefotografeerd in het wild).

Grijze zeehond pup

De pups van de grijze zeehond stelen de show. Ze dragen als pasgeborene een mooie langharige witte vacht. Na de zoogperiode van een week of drie moeten ze die vacht afgooien. Ook heeft de grijze zeehond een vetlaag van wel 5 centimeter. Die vetlaag houdt de kou van het water tegen en zorgt dat de lichaamswarmte van het dier lekker binnen blijft.
grijze zeenhondpup
Fotograaf Jarilizz.

Huismus

Ook vogels hebben een soort wintervacht. Als het kouder wordt krijgen zij meer donsveertjes waartussen lucht zit. Sommige vogeltjes lijken dan echt op een bolletje wol, zoals deze huismus.
bolletje
Fotograaf MarijkeKemps.

Meer over:

vacht, wintervacht, jas, warm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.