Het project ‘Bugs’, met als mede-initiatiefnemer de firma Ruig probeert eetbare insecten als voedsel op de Nederlandse markt te brengen en het fenomeen “wat een boer niet kent, eet hij niet” te doorbreken. Insectenproducten bieden de consument uiteenlopende voordelen zoals een nieuwe smaaksensatie, een hoge voedingswaarde in combinatie met weinig vet, een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting. Hieronder een tweetal smakelijke recepten die makkelijk te maken zijn.
Bugs bonbons
Benodigdheden voor 50 stuks:
50g boter, 125g slagroom, 12g oploskoffie, 375g chocolade couverture puur,
50 g buffalo wormen gevriesdroogd en licht geroosterd
Chocolade couverture cups (dobla)
Werkwijze:
Snijd de chocolade couverture tot kleine stukjes en doe deze in een mengkom. Breng de boter, slagroom, koffi epoeder aan de kook en voeg dit bij de chocolade stukjes en roer het tot een gladde massa. Voeg daarna de buffalo wormen toe. Doe deze massa in een spuitzak met glad spuitje en vul de cupjes. Laat ze in de koeling opstijven en werk ze af met enkele geroosterde wormen of een sprinkhaan.
Als je geen cupjes hebt dan kan je de vulling ook als truffels verwerken, door er dopjes van te spuiten en deze na het opstijven door de cacaopoeder te halen.
Hakuna matata wok
Benodigdheden voor 4 personen:
Saus: ¼ dl sake, 1¼ dl sojasaus, 1 eetl gembersiroop en 1 eetl bruine basterd Gevriesdroogde insecten: 20 sprinkhanen, 20g meelwormen en 20g buffalo wormen Overige ingrediënten: 1 theel geraspte gemberwortel, 1 teen knoflook geperst, 1/2 rode peper fi jn gesneden, 100g champignons in plakjes, 50g peultjes in reepjes, 20g maïskorrels, 4 eetl olie, 2 bosuitjes in stukjes, 200g basmatirijst
Werkwijze:
Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan en verwarm dit 2 minuten op laag vuur, laat daarna de saus afkoelen. Voeg alle insecten toe aan de saus en laat ze een half uur marineren. Kook de rijst volgens de verpakking.
Laat de insecten uitlekken in een fi jne zeef en vang de saus op. Verhit de olie in de wok en fruit daarin de knofl ook, peper en gember aan. Wok de groente en de uitgelekte insecten mooi bruin en voeg daarna ook de rijst toe. Verwarm het geheel goed door en breng op smaak met de saus en eventueel wat zout.
Op de site van Bugsplaza vindt u nog veel meer recepten.
Recepten: Cees Melis
Bron: Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Bugs
www.rijnijssel.nl
en
www.bugsplaza.nl