Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lekkende vuilnisbelt vervuilt grondwater natuurgebied

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
wekeromse zand

© Wekeromse zand - fotograaf Jeanet1

Ede gaat de lekkage van vervuild water uit de voormalige vuilnisbelt De Bult naast natuurgebied het Wekeromse Zand zo snel mogelijk aanpakken. Omwonenden toonden in de afgelopen maanden aan dat de afdeklaag van de voormalige vuilstortplaats op de Veluwe steeds verder scheurde en dat daar vervuild water doorheen lekte. Nu een door de gemeente ingehuurd ingenieursbureau dat bevestigt, gaat het gebied meteen op slot, liet de gemeente donderdag weten.

Oude vuilnisbelt

Op de belt is in de vorige eeuw allerlei afval gestort, waaronder verfresten en verpakkingen van schoonmaakmiddelen. De stortplaats is begin deze eeuw afgedekt. Het is nu een recreatieheuvel met wandel- en fietsroutes. Volgens de onderzoekers heeft het lekkende water uit de belt geen gevaar opgeleverd voor bezoekers, maar het grondwater bij het natuurgebied is wel vervuild.

Afgesleten afdeklaag

De afdeklaag van De Bult is ernstig afgesleten, onder andere door graven van wilde zwijnen. Ede gaat de laag nu veel dikker maken, zodat er geen vervuild water meer kan ontsnappen. Ondertussen heeft extra grondwateronderzoek plaats. Het gebied blijft maandenlang afgesloten. Toeristische routes worden omgeleid.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.