Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lek Fukushima 'serieus incident'

  •  
21-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kernenergie.jpg
De Japanse nucleaire toezichthouder heeft het weglekken van radioactief water bij de kerncentrale Fukushima opgeschaald van categorie 1 naar categorie 3 van de INES-schaal voor nucleaire incidenten, de schaal loopt tot 7. Categorie 3 staat voor een 'serieus incident'.
Stralingsziekte
Het water dat woensdag nog weglekt, is zo besmet dat iemand die er dichtbij staat, in één uur vijf keer de straling oploopt die een medewerker van kerncentrale in één jaar maximaal zou mogen krijgen. Na 10 uur zou de proefpersoon al stralingsziekte ontwikkelen.
Nieuwe lekkages
Uit de beschadigde kerncentrale van Fukushima is naar schatting 300 ton radioactief water weggelekt uit een opslagtank. Het lek is maandag ontdekt. De Japanse nucleaire autoriteiten lieten woensdag weten te vrezen voor nieuwe lekkages in andere opslagtanks. De centrale Fukushima I werd de afgelopen maanden getroffen door een aantal waterlekkages, maar het is voor het eerst sinds de ramp ruim 2 jaar geleden dat Japan de INES-schaal gebruikt.
Categorie 7
De aan zee gelegen kerncentrale werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami die een grote kernramp veroorzaakten. De ramp werd toen ingedeeld in de hoogste categorie van de schaal voor nucleaire incidenten: 7 op de INES-schaal.
Bron: ANP
Bekijk hieronder een filmpje waarin de verspreiding van radioactief water inzichtelijk wordt:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.