Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Leidse student ontdekt nieuwe garnaalsoort

  •  
14-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Kapal_kapal_besar_melintasi_sungai_Mahakam

Oost-Kalimantan

© Herusutimbul via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Een biologiestudent van de Universiteit Leiden heeft per toeval een nieuwe garnaalsoort ontdekt. Het zeedier werd achttien jaar geleden al meegenomen vanuit Indonesië, meldt de universiteit.

In een tropische oester

Pas dit jaar werden de garnalen bestudeerd. De student Mike Groenhof bekeek voor zijn stage bij twee onderzoekers van Naturalis meer dan vijftig soorten garnalen en onderzocht onder meer hun DNA. De genetische code van één soort bleek niet overeen te komen met die van andere soorten.

De nieuw ontdekte garnaalsoort leeft in een tropische oester. Het is niet vreemd voor garnalen om dat te doen: er zijn honderden soorten die leven in schelpen, koralen en sponzen, aldus de Universiteit Leiden.

Odontia kerangcaris

De onderzoekers hebben het diertje beschreven in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa. De nieuwe garnaal heet Odontonia kerangcaris, naar het Indonesische woord voor schelp (kerang) en het Latijnse woord voor garnaal (caris).

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.