Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Leidse spitskoppen, dinoflagellaten en overige radio onderwerpen

  •  
30-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spitskop kop

© grote spitskop van dichtbij, bron: Roy Kleukers

Een spectaculaire sprinkhanenvondst in Leiden, plastic in nesten van meerkoeten, fenolijn en alle overige onderwerpen die in de uitzending van 1 september 2019 voorbij komen.

Bizar toeval in Leiden

Vorige week in Vroege Vogels hoorde u de sprinkhanenverwachting van Roy Kleukers van EIS Kenniscentrum Insecten. Hij dacht ‘de grote spitskop’ zich wel zou gaan vestigen in Nederland. En warempel! Enkele dagen na de uitzending is in een aangeplante grasvlakte bij het Leids Universitair Medisch Centrum een populatie gevonden van de grote spitskop. Hoeveel toeval wil je hebben!
Roy Kleukers: “We hadden gisteravond een preview van het nieuwe museum van Naturalis. Bij het teruglopen naar het station hoorde Daan Drukker een hard zoemend geluid: de grote spitskop! Er zaten drie mannetjes te zingen, dus er lijkt daar een populatie aanwezig. Ik had deze soort weliswaar voorspeld in de laatste uitzending van Vroege Vogels, maar dat hij in de achtertuin van Naturalis zit komt als een enorme verrassing.”

Te veel dino's in Zeeland

In de Ouwerkerkse kreek, op Schouwen-Duiveland, zitten nu voor het zevende jaar op rij te veel dinoflagellaten in het water. Deze 'dino's' zijn minuscule algen die een heel klein beetje gif in iedere cel hebben zitten. Als de algen in een warme zomer 'tot bloei' komen, kunnen ze samen zoveel gif produceren dat je er flink ziek van kunt worden. Het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO-KNAW in Wageningen  doet onderzoek .  
Ouwerkerkse kreek

© foto: Rob Buiter

Meerkoetnesten met plastic

Als er een vogel dankbaar gebruik maakt van ons afval is het wel de meerkoet. Hun nesten bouwen ze van alle troep die wij laten zwerven. Maar kan dat kwaad? Al dat plastic in die nesten? En maken meerkoeten op het platteland liever nesten van natuurlijke materialen?
Vragen waarop Naturalis bioloog Auke Florian Hiemstra met een groot meerkoeten nesten onderzoek antwoord op probeert te krijgen. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat met hem in de grachten van Leiden op zoek naar studiemateriaal.

Serie stekers, prikkers en bijters: bijen

Deze zomer besteden we elke week aandacht aan de belangrijkste stekers en bijters van ons land. Maar hoe zit het eigenlijk met de bij? Waarom steken die eigenlijk? En kunnen alle soorten mensen steken? Vaak hoor je dat hommels niet steken, maar is dat wel zo? We vragen het aan bijenprofessor Koos Biesmeijer.

Fenolijn

Ooievaars, kolibrievlinders, vreemde bloeiers, de eerste tekenen van de herfst en veel najaarstrekkers zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. En een bijzondere waarneming van een van groep reuzensterns op doortrek.
Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 .

Meer over:

fenolijn,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.