Vroege Vogels

Leiders EU-landen akkoord met klimaatplan

  •  
12-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EU_23.jpg
De leiders van de EU-landen zijn het vrijdag unaniem eens geworden over een pakket ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgas CO2 te beperken. President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk heeft dat gemeld na afloop van de EU-top in Brussel.
Het moet leiden tot 20 procent minder CO2 uitstoot in 2020. Het is 's werelds meest ambitieuze pakket maatregelen om de opwarming van de aarde af te zwakken en minder afhankelijk te worden van olie.
,,Europeanen kunnen nu andere werelddelen zeggen: 'nu is de beurt aan jullie'', zei Sarkozy, doelend op onder meer de Verenigde Staten. Eind 2009 komt de wereld bijeen in Kopenhagen voor wereldwijde maatregelen voor het klimaat.
De EU-leiders hebben lang gekibbeld over hoe zwaar de industrie aangepakt zou moeten worden. Aanvankelijke plannen om de meeste industriële bedrijven te laten betalen voor CO2-uitstootrechten zijn grondig afgezwakt. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel had moeite met hoge kosten voor haar industrie.
Wel moeten elektriciteitsbedrijven fors gaan betalen voor hun uitstoot. Vrij zeker is dat stroom daardoor de komende jaren duurder wordt. Polen, Bulgarije en nog enkele landen hebben uitzonderingen afgedwongen voor hun stroombedrijven.
,,In Polen zijn 30 miljoen mensen afhankelijk van stroom uit steenkool. Als ze volledig moeten betalen voor uitstootrechten stijgt de prijs er te sterk. Sociaal onaanvaardbaar'', zei Sarkozy.
Nederland kreeg voor elkaar dat de EU meer geld uittrekt voor proefprojecten voor CO2-opvang. Nederland dingt naar de subsidie voor zulke projecten in Rotterdam en Eemshaven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.