Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Leg geen stroomkabel door Schiermonnikoog en Waddenzee'

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2029 keer bekeken
  •  
NIET HERGEBRUIKEN -Theo-Bosboom---Portfolio-Schiermonnikoog--(9)

© Fotograaf Theo Bosboom

Dinsdag heeft een opvallende coalitie van burgers, eilanders, boswachters, boeren en Waddenliefhebbers een petitie aan de 2e kamer fracties in Den Haag overhandigd. De petitie keert zich tegen de aanleg van zware hoogspanningskabels door ons nationaal park Schiermonnikoog en werelderfgoed Waddenzee. Dwars door de meest ongerepte natuur van Nederland. Ruim 34.143 ondertekenaars roepen de politiek op het door de minister gekozen tracé af te wijzen en een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de beschikbare alternatieven.

NIET HERGEBRUIKEN -Johan-van-der-Wielen---Portfolio-Schiermonnikoog-(09)

© Fotograaf Johan van der Wielen

Omschakeling naar duurzame energie, wind op zee, is vanwege de klimaatcrisis noodzakelijk. Transport van opgewekte energie naar land vindt plaats door lange stroomkabels. De organisaties roepen het ministerie van EZK op te kiezen voor een oplossing die het eiland Schiermonnikoog, de natuur in de Waddenzee en de boeren in Groningen ontziet. De verkenning voor het voorkeurstracé die nu heeft plaatsgevonden is zwaar onvoldoende. Er zijn alternatieve tracés voorgedragen, met wel draagvlak in de regio en veel minder schade.

NIET HERGEBRUIKEN -Johan-van-der-Wielen

© Fotograaf Johan van der Wielen

Lutz Jacobi van de Waddenvereniging: “De natuur in ons werelderfgoed Waddenzee staat stelselmatig onder druk. Er vindt een enorme stapeling aan economische activiteiten plaats die stuk voor stuk slecht zijn voor de natuur. Dit plan kan anders, wij vragen aan de Kamer om daar bij de Minister op aan te dringen.”

NIET HERGEBRUIKEN -Theo-Bosboom

© Fotograaf Theo Bosboom

De aanbieders van de petitie roepen Kamerfracties en de demissionair staatssecretaris van EZK op onafhankelijk onderzoek te laten doen waarin ook de belangen van natuur, eilanders en boeren serieus worden meegewogen. Onderzoek met het oog op toekomstige ontwikkelingen en de volledige klimaatopgave voor Nederland. Belangrijke en onafhankelijke deskundigheid is nu niet geraadpleegd, de belangen zijn groot, de informatievoorziening is niet transparant en onvolledig.

Er zijn ook veel vragen: Waarom wordt er niet gekeken naar een aanlandingstracé van de kabel via IJmuiden, of naar samenwerking met andere landen zoals Duitsland? Waarom wordt er niet gekeken naar technisch geavanceerdere oplossingen zoals een stopcontact op zee waarop meerdere windparken kunnen worden aangesloten? Welke rol is er weggelegd voor waterstof?

NIET HERGEBRUIKEN -Theo-Bosboom

© Fotograaf Theo Bosboom

Arjen Kok van Natuurmonumenten: “De Waddenzee is Unesco Werelderfgoed en ons allerbelangrijkste natuurgebied, de ecologische schade van het huidig voorkeurstracé is langdurig en onnodig. De Oostpunt van Schiermonnikoog is ongerept en al duizenden jaren door mensenhanden onberoerd. Daar leven zeldzame soorten als dwergstern en lepelaar. Het is niet te begrijpen dat het ministerie van EZK hiervoor kiest”.

NIET HERGEBRUIKEN-Johan-van-der-Wielen

© Fotograaf Johan van der Wielen

Henk Smith van LTO-Noord; “Het graven van stroomkabels door 35 km vruchtbare landbouwgrond heeft grote gevolgen voor onze boeren en hun bedrijven zoals verzilting van de grond en plantenziekten. Die risico’s zijn nauwelijks onderzocht en de gevolgen zijn niet te overzien.  Noord-Nederland is de kraamkamer van de aardappelproductie wereldwijd. Door het verstoren van de bodem wordt de toekomst van het pootgoedbedrijf onzeker.”

Thom Verheul; “Op Schiermonnikoog wonen maar 900 inwoners, de petitie tegen de stroomkabel is meer dan 34.143 keer ondertekend door liefhebbers van Schiermonnikoog en de Waddenzee, dat steunt ons enorm. De natuur heeft geen stem, maar al deze mensen geven een belangrijk signaal af: Bescherm Schiermonnikoog!

De foto's zijn gemaakt door natuurfotografen Theo Bosboom en Johan van der Wielen wegens hun inzet tegen de kabel op Schiermonnikoog. Zij schreven ook een persoonlijk betoog die hieronder is te downloaden:

Bron: Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, LTO-Noord en de eilanders (werkgroep horizon)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.