Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leefgebied van donker pimpernelblauwtje platgemaaid

  •  
17-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
516 keer bekeken
  •  
pimpernelblauwtje

donker pimpernelblauwtje

© Fotograaf RWillemsen

Waterschap Limburg, Vlinderstichting en het Limburgs Landschap hebben vrijdagmiddag zo'n dertig nieuwe pimpernellen geplant langs een weg in Posterholt, waar tot maandag een zeer zeldzame vlindersoort leefde. Met de noodmaatregel hopen de instellingen het leefgebied van de met uitsterven bedreigde donkere pimpernelblauwtjes te herstellen. Dat zei een woordvoerder van het schap vrijdag.

De vlinder heeft het pimpernelplantje nodig om te overleven. Maandag maaide een aannemer die werkt voor het schap een berm langs de N274 plat. Uitgerekend de berm waar het donkere pimpernelblauwtje het enige nog resterende leefgebied in Nederland had. De Vlinderstichting deed daarvan aangifte, waarna het waterschap zich donderdagavond meldde als verantwoordelijke instantie voor het wegmaaien van het leefgebied.

Donkere pimpernelblauwtje

"We zijn hier heel erg van geschrokken", zei een woordvoerder van het schap vrijdag."Dit had niet mogen gebeuren." Met de aannemer worden inmiddels gesprekken gevoerd. "Dat zijn geen leuke gesprekken", zei de woordvoerder.

Het is namelijk al de tweede keer dat de betreffende berm wordt platgemaaid. Eerder gebeurde dat in het voorjaar. Volgens de Vlinderstichting had dat nog niet zo’n grote impact. "In het voorjaar vlogen de vlinders nog niet, en wat weggemaaid werd, groeide daarna weer op. Nu vlogen de vlinders wel, toen alle planten opnieuw weg werden gemaaid", zei een woordvoerder van de Vlinderstichting.

Opnieuw een foutje met maaien

De woordvoerder van het waterschap zei dat de aannemer na het maaien van de berm in het voorjaar beterschap beloofde. Waarom hij dan nu opnieuw de fout in ging, is onduidelijk. "We onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus de woordvoerder van het waterschap.

Inmiddels heeft een medewerker van het Limburgs Landschap vrijdagmiddag alweer drie pimpernelblauwtjes langs de N274 gezien. "De vlinders hebben de plantjes nodig, ze zetten er eitjes op af", legde hij uit. "Ze ontpoppen in een mierennest, komen dan naar boven en zoeken de bloemetjes van de pimpernel op. Het vlindertje vliegt maar een paar weken per jaar, rond deze tijd in juli/augustus."

Het berouwvolle waterschap zal de plantjes de komende weken water geven.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

joostalkmaar
joostalkmaar18 jul. 2020 - 23:58

Als alles op de PC is vast gelegd en deze data met GPS is geborgd en de maaimachinist, van zijn baas deze data in zijn GSM krijgt geladen. Dan is fouten maken uitgesloten. Als daarentegen het waterschap, maaiers bij uitstek, niet met de opzichter van de maaifirma overleg pleegt en deze ook niet, met zijn maaimedewerker, dan zijn dit soort blunders in de toekomst WEER te verwachten. Uitbesteden zou alle problemen oplossen, een toverwoord, niets is minder waar, want heel vaak hebben de maaiende medewerkers, GEEN verstand van planten en bloemen, laat staan van een vlinderbiotoop. De fout ligt m.i. bij het waterschap,als deze beheerder niet achter zijn bureau vandaan komt, dan kappen ze ook een hele rij knotwilgen. Want als dit werkelijk zo belangrijk is, dan moet je ALLE moeite doen om dit soort fouten te voorkomen. Als de maaifirma 70% begrijpt en hun maaier ook 70% , dan is er 49% info over en kan het dus fout gaan. Het is buitengewoon storend dat men niet anders kan dan het geldverslindende MAAIEN uit te voeren..

meerti
meerti17 jul. 2020 - 13:54

In de NatuurNetNieuwsbrief Juni 2020 van GroenNatuurlijk.nl heb ik  onderstaand artikel geplaatst over de speciale methode voor het aanleggen van een fietspad waarbij alles in het werk werd gesteld om er voor te zorgen dat dit vlindertje er beter van zou worden. En nu, twee maanden later gaat het al helemaal mis! Vlindervriendelijk fietspad Het donker pimpernelblauwtje is sinds 1970 verdwenen uit Nederland, maar in 2001 heeft deze vlinder zich spontaan gevestigd in de omgeving van Posterholt in Limburg, nu de enige vliegplaats van het donker pimpernelblauwtje in Nederland.  Het donker pimpernelblauwtje is een vlinder met een bijzondere levenswijze. De vrouwtjes zetten de eitjes enkel op de bloemhoofdjes van grote pimpernel af. De rupsen verlaten na vier weken de waardplant en laten zich door een werkster van een specifieke mierensoort, de gewone steekmier, naar het nest dragen. Daar leven ze van de mierenlarven, overwinteren en verpoppen in het volgende jaar. Om deze populatie goed te kunnen beschermen is in de omgeving van Posterholt nieuw leefgebied ontwikkeld. Via een aantal wegbermen kunnen de blauwtjes van hun oude naar het nieuwe leefgebied migreren. Bij de renovatie van een fietspad is dus alles in het werk gesteld om te zorgen dat dit bijzondere vlindertje er niet slechter, maar juist beter van wordt. Er is een methode bedacht om de vervanging van het asfalt langs een van de bermen die als verbinding waren aangewezen met minimale verstoring te realiseren zodat het leefgebied van het donker pimpernelblauwtje er niet door zou worden aangetast. De verbindingsbaan langs het fietspad zal verder versterkt worden door het aanleggen van een strook met hooiland aan de overkant van de sloot. Daar wordt een zaadmengsel toegepast met plantensoorten uit de directe omgeving met onder andere de grote pimpernel. Daarna is het afwachten wanneer de donkere pimpernelblauwtjes het fietspad zullen gaan gebruiken.

Tdelaat
Tdelaat17 jul. 2020 - 13:12

Stalen paaltjes in berm plaatsen en maaien blijft echt achterwege. Helaas heeft personeel op maaier vaak geen kennis van planten en dieren. Men maait dus domweg maar raak. Hoewel: laatst bleek dat de maaier de maaibalk even had opgetild om  enkele rietorchissen te sparen in oostelijke berm naast Vliet nabij Vlietlanden in Voorschoten/Leidschendam.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.