Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leefgebied haas en konijn in Utrecht beschermd bij werkzaamheden

  •  
13-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
857f00a98cbe8e9489d4c5d750f1277b

Konijnen

© Katinkal

Inwoners en bedrijven die in de provincie Utrecht willen slopen, bouwen, baggeren of andere ruimtelijke activiteiten willen ondernemen, moeten er rekening mee houden dat hazen, konijnen en marterachtigen vanaf 1 september een beschermde status hebben.

Dat betekent dat er maatregelen moeten worden genomen om schade voor de dieren te voorkomen of te beperken. Ook is er mogelijk een vergunning nodig, meldt de provincie Utrecht.

Omgevingsvergunning beschermt hazen, konijnen en marterachtigen

Hazen, konijnen en kleine marterachtigen als de bunzing, hermelijn en wezel staan nu nog op de 'Lijst vrijgestelde soorten' van de provincie. Dat betekent dat bij activiteiten als bouwen of het rooien van bomen in de leefgebieden van deze soorten geen vergunningen nodig zijn. De provincie brengt daar vanaf 1 september verandering in, omdat de aantallen konijnen, hazen en marterachtigen afnemen.

"Concreet betekent dit dat wie bijvoorbeeld wil bouwen in een omgeving waar hazen, konijnen of kleine marters kunnen voorkomen, eerst moet onderzoeken of de diersoorten hier aanwezig zijn, en of de werkzaamheden invloed hebben op deze dieren", meldt de provincie Utrecht. "Zijn er negatieve effecten op de soorten te verwachten, dan moet een Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit aangevraagd worden." De provincie toetst deze vergunningaanvragen.

Andere dieren in leefgebied al beschermd door omgevingsvergunning

De verplichting om te kijken naar negatieve effecten voor beschermde diersoorten geldt nu al voor onder meer vleermuizen, dassen en uilen, zegt een provinciewoordvoerster.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.