In Eijsden zijn medewerkers van IKL-Limburg dinsdagochtend in begonnen met de aanplant van twee brede besdragende hagen voor de eikelmuis. De met uitsterven bedreigde eikelmuis komt in Nederland alleen nog in zeer kleine aantallen voor in de omgeving van Rijckholt bij het Savelsbos. De breed uitgroeiende struweelhagen worden aangeplant in hoogstamboomgaarden van de Waterleidingsmaatschappij Limburg (WML).
De eikelmuis, die ook wel slaapmuis wordt genoemd, kwam vroeger nog verspreid in het Zuid-Limburgse Heuvelland voor. Na intensief onderzoek door de Zoogdiervereniging in 2009 werd de omvang van de populatie op slechts 70 dieren geschat. Het leefgebied van het dier is afgenomen is door het verdwijnen van landschapselementen als hagen, bosjes en hoogstamboomgaarden. Eikelmuizen leven in zelfgebouwde nesten, maar kunnen ook gebruik maken van boomholtes, nestkasten of schuurtjes. Ze voeden zich met insecten, vruchten, noten en slakken.
Struweelhagen
Voor het behoud, herstel en de uitbreiding van het nog resterend leefgebied van de eikelmuis planten werknemers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL twee struweelhagen in boomgaarden van WML. Door het breed uitrasteren van de aanplant kunnen de bes- en nootdragende hagen breed uitgroeien. Hierdoor vinden de dieren hier niet alleen voedsel, maar ook voldoende schuilgelegenheid. Bovendien kunnen ze zich in de lijnvormige elementen veilig in de omgeving verplaatsen.
Fruitdiefje
De meest opvallende kenmerken van de eikelmuis is de lange, behaarde staart en zijn ‘boevenmasker’, een zwarte band over de ogen. Aangezien de dieren ook fruit eten, heeft hem dat de bijnaam ‘fruitdiefje” opgeleverd. Het zijn zeer goede klimmers, in tegenstelling tot de meeste andere muizen. Ze verblijven dan ook bij voorkeur in bomen en struiken. Met de hazelmuis, behoren ze tot de slaapmuizen en houden ze vanaf het najaar tot in de lente een winterslaap.