Late lente in de natuur
• 05-03-2006
• leestijd 2 minuten
Persbericht Vroege Vogels
's-Graveland, 5 maart - De sneeuw- en vorstperiode van eind februari/begin maart is van invloed op de natuur. Volgens Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, coördinator van het Natuurkalenderproject van de universiteit en Vroege Vogels, zijn er bijvoorbeeld beduidend minder meldingen van vlinders binnen dan de afgelopen jaren. "Ik heb het in de vijf jaar die dit project nu duurt nog nooit zo lekker rustig gehad in de eerste week van maart. Maar je kan er beslist niet uit afleiden dat het met de klimaatverandering tóch wel mee zou vallen. Het is gewoon weer een winter die een beetje doet denken aan veertig jaar geleden. Toen was de gemiddelde februaritemperatuur 1,9 graden, dit jaar 2,9."
Zo zijn er nog maar 5 meldingen van dagvlinders binnen (2 atalanta's, 2 kleine vossen en één dagpauwoog), tegen 31 op hetzelfde moment vorig jaar en zelfs 214 in 2003. "Maar februari van dat jaar was ook uitzonderlijk warm met een gemiddelde temperatuur van 7,1 graden Celsius. Dit jaar was februari met een gemiddelde van 2,9 graden normaal", zegt Van Vliet. Een mooi voorbeeld is de citroenvlinder die echt wacht op het begin van de lente: drie jaar geleden waren er op 4 maart al 80 waarnemingen gemeld, dit jaar moet de eerste nog binnen komen.
Voor de natuur is niet alleen de huidige temperatuur van belang, waarschijnlijk is zeker zo belangrijk of er in de winter al een tijdje hogere temperaturen zijn geweest. Vorig jaar was het op dit eerste maartweekend ook koud en er lag ook sneeuw, maar toen was er begin januari al een warmtegolfje geweest: op 10 januari werd de 15 graden Celcius gehaald.
Ook vogels zijn later: op de site
www.natuurkalender.nl
zijn pas 15 grutto's geteld. Voor botanici vallen de late komst van speenkruid, klein hoefblad en gele kornoelje opvallend. Van Vliet: "Ik ben ook benieuwd wanneer dit jaar het eerste maarts viooltje wordt gemeld."