Late groene kikkerlarven aangetroffen
• 06-11-2013
• leestijd 1 minuten
De late en extreem koude lente van dit jaar heeft tot gevolg gehad dat de voortplanting van amfibieën op veel plaatsen later op gang is gekomen. Met als gevolg 'late' larven, die onvoldoende tijd gehad hebben om voor de winter hun metamorfose te voltooien. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ten dode zijn opgeschreven. Ook late larven hebben een kans.
Laat in het jaar nog rondzwemmende larven van kikkers of padden roepen vragen en vaak ook verontrusting op bij natuurliefhebbers. Kunnen deze wel overleven onder sneeuw en ijs? Dit jaar werden nog op 21 oktober zeer kleine groene kikkerlarven aangetroffen, naar schatting hooguit een week of vier oud. Zulke late waarnemingen van zulke kleine larven komen wel vaker voor, maar zijn toch opmerkelijk. Ze geven aan hoe elastisch de voortplantingsperiodes zijn.
Late voortplanting als gevolg van koud weer levert onherroepelijk late nakomelingen op. Bij normale temperaturen en voldoende voedsel metamorfoseren amfibieën, afhankelijk van de soort, in de zomer of vroege herfst. Als kikkers, padden of salamanders in duimnagelformaat zoeken ze dan op land een geschikte plek om te overwinteren. Ze kruipen weg in of onder rottend hout, in bladhopen, in een muizenhol of graven zich ergens in. Er zijn er echter ook die in het water overwinteren.