Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Last van droogte in de tuin? Stop met sproeien!

  •  
15-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5631 keer bekeken
  •  
garden-hose-g2eece0d7e_1920

© pixabay

Het heeft al weken achter elkaar nauwelijks geregend. Door heel het land worden maatregelen genomen tegen de droogte. Maar wat kun je zelf doen, in je eigen tuin? Mathiska Lont, tuinboswachter bij Natuurmonumenten, geeft de planten in haar tuin nauwelijks water. En toch ligt hij er nog prachtig bij.

01 Mathiska Lont, boswachter Natuurmonumenten

Mathiska Lont

© Vroege Vogels

Stop met sproeien

Het is een mythe dat je je tuinplanten elke dag water moet geven. Daar worden ze alleen maar lui van, zegt Lont. Liever zorg je ervoor dat planten dieper wortelen, zodat ze kunnen overleven van water wat in de grond zit. Zo zouden ze het echt wel een tijd vol. Ook is het handig om rekening te houden met de beplanting. Afhankelijk van de grondsoort die er in je tuin ligt, kun je kijken of je meer mediterraanse soorten kan planten.  Voorbeelden van soorten die goed tegen droogte kunnen zijn de akelei, scabiosa, rode spoorbloem en fijnstraal. Voor de echte zandgronden kun je denken aan rozemarijn, lavendel en tijm. Het is een kwestie van uitproberen: "Ik plant gewoon een aantal van deze soorten, en als ze dood gaan, tja, dat is dan maar zo. Dan is er wel weer een andere plant die het wel overleeft".

6 akelei

Beemdkroon

© Vroege Vogels

Gras maaien

Bij gras is het raadzaam om het gras niet te vaak te maaien. Door maaien krijgt gras meer behoefte aan water. Als je vaak door je tuin loopt blijft het vaak vanzelf kort. Ook raadt Lont aan om verschillende grassoorten door elkaar te gebruiken. Sommige grassoorten kunnen beter tegen droogte, en anderen doen het weer beter in natte periodes. Zo past je grasmat zich aan aan de omstandigheden, en hoef je dus niet bij te sproeien. Die verschillende grassoorten, daar hoef te overigens niet zoveel voor te doen "die komen gewoon aanwaaien met de wind". Dit geldt wel alleen voor tuinen in landelijke gebieden, in een stadstuin is het lastiger om aanwaaiende soorten in je grasmat te krijgen. Wil je toch een open stuk in je stadstuin? Lont raadt grasdoorlatende tuintegels aan, daar groeien de planten zo doorheen, maar je kunt er ook een tuintafel of een fiets op kwijt. Ook maken in kleine stadstuintjes klimplanten een groot verschil. In versteende gebieden kunnen zulke groene muren je tuin een stuk aangenamer en koeler maken. En wordt vocht dus langer vastgehouden.

2. constructie vijver

Zodra het begin te regenen, haalt Mathiska deze constructie uit de schuur. Van de regenpijp naar de vijver loopt deze oude dakgoot. Zo loopt het water van haar dak zo de vijver in

Je tuin als klimaatbuffer

Het water dat er in je tuin valt tijdens regen, kun je beter vasthouden. Allereerst door weinig tegels in je tuin te leggen zodat het regenwater in de grond trekt. Ook kun je kiezen voor waterbuffers. Koppel je regenpijp af zodat al het regenwater wat op je dak valt, opgevangen wordt in een regenton of in het geval van Lont, in de vijver. Dat is ook weer een goed voor dorstige vogels en insecten, die in tijden van droogte maar wat graag een slokje uit de vijver nemen.

Deze week lanceert Natuurmonumenten een campagne over je tuin als klimaatbuffer. Kijk op deze site voor meer informatie en meer tips.

Meer over:

tuintips, droogte
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor