Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lantaarnzwam vindt zijn weg naar Nederland

  •  
30-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
zuidelijke lantaarnzwam

© Zuidelijke lantaarnzwam. Bron: Menno Boomsluiter

Nederland is een paddenstoelensoort rijker: de zuidelijke lantaarnzwam uit het Middellandse Zeegebied. De zwam is gevonden op een geïmporteerde olijfboom uit Spanje.

Nieuwe soorten

Elk jaar worden er zo'n zeventig nieuwe paddenstoelensoorten in Nederland gevonden. Paddenstoelen verspreiden zich gemakkelijk omdat ze lichte sporen hebben die zich over grote afstanden kunnen verplaatsen. Door het veranderde klimaat bewegen een aantal paddenstoelensoorten uit het zuiden zich langzaam naar het noorden. Naast deze natuurlijke verschuiving komen nieuwe soorten Nederland ook binnen via het vervoer van goederen.

Lantaarnzwammen

In Europa komen twee soorten lantaarnzwammen voor. De uit Amerika afkomstige lantaarnzwam ( Omphalotus illudens ) kenden we al in Nederland. Eind september is de zuidelijke lantaarnzwam ( Omphalotus olearius ) op een olijfboom in Nederland gevonden die vijf jaar geleden uit Spanje is geïmporteerd. Mogelijk was de olijfboom op het moment van importeren al besmet met de zwam. Wereldwijd zijn er zeven soorten van het geslacht Omphalotus bekend.
zuidelijke lantaarnzwam 2

© Zuidelijke lantaarnzwam. Fotograaf: Menno Boomsluiter

De lantaarnzwammen lijken sterk op elkaar en moeten met behulp van een microscoop op naam worden gebracht. Bovendien hebben laboratoriumproeven aangetoond dat beide soorten met elkaar kunnen kruisen. Zolang de twee soorten lantaarnzwammen op verschillende continenten voorkwamen, was kruising (bastaardering) niet erg waarschijnlijk. Met de Amerikaanse soort in Europa wordt de kans hierop steeds groter.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.