Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lantaarntje | Zelf Geschoten

  •  
09-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  

Dit lantaarntje zoekt verkoeling op een warme dag. Video van Cindy Kuiphuis.

Het zijn prachtige beestjes, libellen. Maar de term wekt soms enige verwarring. De orde der libellen bestaat namelijk uit twee onderorden: de juffers en de 'echte' libellen, die vaak kortweg 'libellen' worden genoemd. Maar hoe zie je nou het verschil tussen die twee onderorden?

Het voornaamste verschil zie je als de insect ergens is neergestreken. Een juffer op een takje zit met dichtgeklapte vleugels. Een libel zit met openstaande vleugels.

Vergelijk de vleugels in rustpositie van het lantaarntje (een juffer) in de video maar eens met deze vroege glazenmaker (een libel):

vroege_glazenmaker_5b0c411145864_medium

Vroege glazenmaker

© karelbuitenkamp

Verder is een libel vaak groter en met een fors achterlijf. Een juffer is juist klein en heeft een erg slank en lang achterlijf.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.