Marcel Baartmans is veldonderzoeker en werkt voor de
Groene Ruimte
, een ecologisch onderzoeksbureau dat voor Prorail bermonderzoek doet. Alle planten die langs het spoor groeien worden door Marcel en zijn collega’s zorgvuldig in kaart gebracht. Er zijn inmiddels ruim 1000 plantensoorten geteld, ongeveer 63 procent van de totale Nederlandse flora, waaronder 300 zeer zeldzame en ernstig bedreigde soorten zoals het akkerklokje en wondklaver.
Veel planten die langs het spoor te vinden zijn tref je ook op droge zandgronden aan. Spoordijken zijn van zand gemaakt en daarom komen zelfs op de Zeeuwse klei langs het spoor planten voor die je eerder op de zandige Veluwe zou verwachten.
Er bestaan ook typische spoorwegplanten, zoals het
bezemkruiskruid
.
Bezemkruiskruid is van oorsprong een Afrikaans plantje, maar heeft het spoor gebruikt om Nederland te koloniseren. In 1979 werd het plantje voor het eerst in Nederland gezien, op het spoorwegemplacement van het Limburgse Eijsden. Het bezemkruiskruid had toen al een enorme reis achter de rug: per boot de Middellandse Zee over, als zaadje verscholen in een schapenvacht. Daar viel het op de grond, wortelde, kreeg bloemen en opnieuw zaad dat dit keer op een trein belandde. In Limburg viel het op de grond en ontkiemde. Daar begon de verovering van de rest van Nederland. De trein speelt hierbij een cruciale rol: bezemkruiskruid geeft, net als een paardebloem, pluisjes. En iedere keer als er een trein langsdendert worden de pluisjes door de drukgolf verder geblazen.
Deel 1 van de serie Langs het Spoor waar Vroege Vogels samen met Marcel dit streng verboden gebied betreedt.