Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Langlopend onderzoek naar bonte vliegenvanger

22 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
bonte vliegen pieterbj

© Bonte vliegenvanger, fotograaf: pieterbj

Na de koolmees is de bonte vliegenvanger de vogelsoort die in Nederland het best onderzocht is. Deze vogel keert elk voorjaar terug uit z’n leefgebied in Afrika om in onze bossen voor nageslacht te zorgen. Uit onderzoek, dat al halverwege de jaren 50 is gestart, blijkt dat de bonte vliegenvanger heel goed in staat is zich aan te passen aan klimaatverandering. Vanwege de piek in rupsen, die steeds vroeger is, moet de vliegenvanger ook eerder gaan broeden en dus eerder terugkeren naar Nederland.  
Door de toenemende technische mogelijkheden (DNA-onderzoek, dataloggers waarmee de vogels te volgen zijn) komen we steeds meer te weten over klimaatverandering en hoe de bonte vliegenvanger zich daaraan aanpast. Tegelijkertijd blijkt het hele systeem veel complexer te zijn dan we dachten en komt de wetenschap weer voor andere, nieuwe vragen te staan. 
Eerder gingen we met Vroege Vogels TV naar het Drentse Dwingelderveld en bekeken we ook de bonte vliegenvanger

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.