Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lange winter voor grazers in de Oostvaardersplassen

  •  
17-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
edelherten.jpg
In natuurgebied de Oostvaardersplassen wordt ‘vroeg reactief beheer’ toegepast. Dat houdt in dat dieren, waarvan duidelijk is dat zij de winter niet zullen overleven, worden afgeschoten om mogelijk lijden te voorkomen. Afgelopen winterperiode vielen in natuurgebied de Oostvaardersplassen 1684 in het wild levende dieren (edelherten, Konikpaarden en Heckrunderen) af. In deze koude en lange winter was aan het einde van het winterseizoen een tweede piek in sterfte te zien door het zeer koude en droge weer in maart en april. Het overgrote deel van de gestorven dieren, 88%, is geschoten op basis van het geldend afschotprotocol. Vorig jaar lag het absolute aantal op 1481 dieren.
Najaarstelling
Het totaal komt hoger uit dan eerdere jaren. Hierbij valt de hogere sterfte onder de edelherten op, met name de uitval onder oudere, mannelijke dieren was opvallend. Ook een van de oudste hindes werd eind februari op een leeftijd van ongeveer 23 jaar door een boswachter geschoten. Er is nu zeker nog een oude hinde van het eerste uur in het gebied. Ondertussen zijn de eerste edelhertkalveren en konikveulens in het gebied geboren.
Populaties
Na jaren van stijging van de populatie is nu voor het tweede jaar achter elkaar sprake van een aanzienlijke daling in het absolute aantal dieren in het gebied. De aantallen lijken zich aan te passen aan de continue veranderingen in het landschap van het gebied. De aard en de grootte van het gebied bepalen hoeveel wilde dieren in het natuurgebied kunnen leven. De populaties passen zich op een natuurlijke manier aan het gebied aan. Bovendien is de opbouw en leeftijd van de populatie van belang voor de groei of krimp van een populatie. Alles wijst er op dat de populaties na jaren van groei nu in een natuurlijke neergaande golfbeweging zitten.
Afschotprotocol
Het afschotprotocol ‘vroeg reactief beheer’ betekent dat als een dier in een mindere conditie komt, en het aannemelijk is gezien de omgevingsomstandigheden dat het de winter niet zal overleven, het dier wordt afgeschoten. Bij de omgevingsomstandigheden wordt onder andere gekeken naar beschutting, voedsel en weersomstandigheden.
Bron: Staatsbosbeheer.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.