Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lange nasleep brand Moerdijk

  •  
21-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerncentrale_02.jpg
Na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is een stroom aan onderzoeken en (juridische) procedures op gang gekomen. Hieronder een selectie uit de gebeurtenissen sinds de brand op 5 januari uitbrak.
11 januari: Het OM in Breda stelt Chemie-Pack in staat van beschuldiging omdat het bedrijf zou hebben gehandeld in strijd met de vergunning.
24 januari: De politie doet huiszoeking in vijf woningen van medewerkers van Chemie-Pack en een bedrijfspand.
8 februari: Er komt 1,1 miljoen euro aan compensatie voor boeren die wegens de brand hun spruitjes een tijdlang niet op de markt hebben gebracht.
9 februari: De totale schade van de brand bij Chemie-Pack wordt geschat op ongeveer 41,5 miljoen euro. Er is twijfel of Chemie-Pack voldoende verzekerd is.
22 februari: De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het havenschap Moerdijk willen beslag leggen op geld dat Chemie-Pack van de verzekering moet ontvangen. Waterschap Brabantse Delta heeft dat al gedaan.
4 maart: Er lopen 15 onderzoeken naar de brand en de gevolgen ervan, door onder meer het OM, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspecties van Volksgezondheid en van Milieu.
27 april: Het waterschap mag de beslagen op het verzekeringsgeld handhaven, beslist de rechter.
8 juni: Het gerechtshof in Den Bosch bepaalt dat Brabantse Delta toch een deel van de beslagen moet opheffen.
28 juni: De directeur van Chemie-Pack, de productieleider, productiechef en een coördinator zijn opgepakt. Ze zouden gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt waar dit niet mocht volgens de milieuvergunning.
3 juli: De aangekondigde vrijlating van de top van Chemie-Pack gaat niet door. Het OM verdenkt ze nu van brandstichting. Een dag later worden de drie op last van de rechter-commissaris alsnog vrijgelaten.
21 juli: De drie leidinggevenden hoeven niet terug de cel in, bepaalt de rechtbank in Breda in het hoger beroep. Het Openbaar Ministerie was in beroep gegaan tegen het oordeel van de rechter-commissaris dat hun aanhouding op 3 juli onrechtmatig was.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.