Lange nasleep brand Moerdijk
• 21-07-2011
• leestijd 2 minuten
Na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is een stroom aan onderzoeken en (juridische) procedures op gang gekomen. Hieronder een selectie uit de gebeurtenissen sinds de brand op 5 januari uitbrak.
11 januari: Het OM in Breda stelt Chemie-Pack in staat van beschuldiging omdat het bedrijf zou hebben gehandeld in strijd met de vergunning.
24 januari: De politie doet huiszoeking in vijf woningen van medewerkers van Chemie-Pack en een bedrijfspand.
8 februari: Er komt 1,1 miljoen euro aan compensatie voor boeren die wegens de brand hun spruitjes een tijdlang niet op de markt hebben gebracht.
9 februari: De totale schade van de brand bij Chemie-Pack wordt geschat op ongeveer 41,5 miljoen euro. Er is twijfel of Chemie-Pack voldoende verzekerd is.
22 februari: De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het havenschap Moerdijk willen beslag leggen op geld dat Chemie-Pack van de verzekering moet ontvangen. Waterschap Brabantse Delta heeft dat al gedaan.
4 maart: Er lopen 15 onderzoeken naar de brand en de gevolgen ervan, door onder meer het OM, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspecties van Volksgezondheid en van Milieu.
27 april: Het waterschap mag de beslagen op het verzekeringsgeld handhaven, beslist de rechter.
8 juni: Het gerechtshof in Den Bosch bepaalt dat Brabantse Delta toch een deel van de beslagen moet opheffen.
28 juni: De directeur van Chemie-Pack, de productieleider, productiechef en een coördinator zijn opgepakt. Ze zouden gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt waar dit niet mocht volgens de milieuvergunning.
3 juli: De aangekondigde vrijlating van de top van Chemie-Pack gaat niet door. Het OM verdenkt ze nu van brandstichting. Een dag later worden de drie op last van de rechter-commissaris alsnog vrijgelaten.
21 juli: De drie leidinggevenden hoeven niet terug de cel in, bepaalt de rechtbank in Breda in het hoger beroep. Het Openbaar Ministerie was in beroep gegaan tegen het oordeel van de rechter-commissaris dat hun aanhouding op 3 juli onrechtmatig was.
Bron: ANP