Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lange ereprijs groeit dankzij extensieve begrazing

  •  
09-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lange_erprijs.jpg
In de Vechterweerd (OV) bloeit de Lange Ereprijs nu volop. De afgelopen jaren is de verspreiding en zijn de aantallen van deze vrij zeldzame plant toegenomen. Lange ereprijs is een plant van oeverruigten en ruige graslanden. De Lange ereprijs komt voor over grote delen van Europa en Azië en vindt langs de Dommel en de Vecht zijn meest westelijke verspreiding.
Het beheer van de Vechterweerd bestaat onder andere uit natuurlijke extensieve jaarrond begrazing. Deze begrazing zorgt ervoor dat er ruigtes ontstaan. Zonder de begrazing zou het gebied snel dichtgroeien met bomen en struiken terwijl bij intensieve boeren beweiding juist een dichte grasmat ontstaat. In beide gevallen is er geen ruimte voor de Lange ereprijs. Overstromingen die het gebied zo nu en dan treffen dragen verder bij aan de ontwikkeling van ruige graslanden, hoewel binnen de Vechterweerd de Lange ereprijs de iets drogere en voedselrijkere plekken prefereert.

Lees verder op natuurbericht.nl
Foto: Hans53
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.