Landschap onder water
• 17-12-2010
• leestijd 2 minuten
Na de noodzakelijke versteviging van de vooroevers rond de Zeelandbrug hebben specialisten van Van Oord, Deltares en GiMaRIS, in opdracht van Rijkswaterstaat, de handen ineengeslagen om op de bodem een
innovatief ‘onderwaterlandschap’ van breuksteenvormen te creëren. Het doel is om de rijke natuur die hier was voor de bestortingen zo snel mogelijk terug te laten groeien en mogelijk nog diverser te maken. Het onderwaterlandschap is honderden meters lang, bestaat uit duizenden tonnen breuksteen en is uniek in zijn soort in Nederland en daarbuiten.
De eerste resultaten daarvan zijn positief: de onderwaternatuur is na enkele maanden alweer begonnen terug te groeien en zelfs bijzondere soorten zoals snotolven, sepia’s en zeepaardjes zijn deze zomer weer gesignaleerd.
Als volgende stap is nu een onderzoeksproject gelanceerd, om te kijken of de diversiteit nog verder vergroot kan worden. Met natuurlijke materialen als extra toplaag kunnen kleine gebieden worden gecreëerd met steeds een verschillende ondergrond. Zo zijn er nog meer verschillende habitats beschikbaar en zullen waarschijnlijk nog meer soorten op deze locatie af
komen. Deze week is een kleine proef uitgevoerd door aanleg van enkele honderden vierkante meters waarbij de strakke bestorting wordt bedekt met schelpenresten.
Om de resultaten van al deze ingrepen te kunnen meten, is het belangrijk dat er veel en gebiedsdekkend gemonitord wordt. In aanvulling op reguliere monitoring in opdracht van Rijkswaterstaat, worden recreatieduikers gestimuleerd om de ontwikkelingen in detail te volgen en mede in kaart te brengen. Daarvoor is een duikroute aangelegd met markeringspunten die bestaan uit grote stenen en staalconstructies die Van Oord beschikbaar
heeft gesteld. De gebieden rondom deze markeringspunten zijn zo goed herkenbaar en gaan regelmatig door duikers gefotografeerd worden. Deze foto's komen via de website van Stichting ANEMOON beschikbaar voor toekomstige analyse.
Bron: Van Oord
Stichting de Oosterschelde (die protesteert tegen het gebruik van staalslakken) roept op tot waakzaamheid, want herstel- en afdekwerkzaamheden zijn geen legitimatie voor verder grootschalig gebruik van hoogovenafval in beide Scheldes.
Sdo vindt dat bij toekomstige vooroeververstevigingen het principe “building with nature” absoluut de leidraad moet zijn. Per locatie kan gekozen worden voor een oplossing die het karakter van het oorspronkelijke onderwaterlandschap maximaal benadert. Daarmee vermijden we de eftelingisering van de onderwaterwereld.
Bron: SDO