Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Landgoed Elswout is rijk aan natuur

23 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
WhatsApp Image 2018-11-23 at 15.47.45
In de zeventiende eeuw investeerden steeds meer welvarende mensen in grond en gebouwen. Ze zochten plekken die wat verder af van de stad, en toch op steenworp afstand van de natuur lagen. Elswout is zo'n buitenplaats aan de binnenduinrand. Deze buitenplaats is aangelegd op een deels afgegraven duingebied. 400 jaar geleden was deze buitenplaats dus nog gewoon duin.

Engelse vs Franse stijl

Het landgoed heeft verschillende eigenaren gehad met ieder hun eigen voorkeuren. Dat zie je ook terug in de verschillende landschapsstijlen van het landgoed. Zo zie je de strakke Franse stijl met kaarsrechte lindelanen en kortgesnoeide bomen. Daarnaast zie je juist een Engelse landschapsstijl met romantische invloeden: veel dichte bossen afgewisseld met open plekken, speels, en veel doorkijkjes.

Wonderschone moshelling

Door de lange historie, de verschillende stijlen, en het behoud daarvan zijn er veel oude, mooie bomen en moshellingen te vinden. En dit oude duingebied heeft ook nog eens een kalkrijke bodem en dat zorgt weer voor specifieke paddenstoelen.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.