Landelijke Watereducatiedag 2011
• 27-06-2011
• leestijd 2 minuten
Tijdens de tweede Landelijke Watereducatiedag op 23 juni 2011 in het Nederlands Watermuseum stond één conclusie als een paal boven water. De deelnemers aan de Watereducatiedag hebben een grote kennis- en informatiebehoefte en zijn bereid samen deze kennis te ontwikkelen en deze samen te gebruiken. Het programmabureau Natuur- en Milieueducatie, dat samen met SME advies de Watereducatiedag organiseert, gaat de komende tijd aan de slag om de kennisontwikkeling en –deling vorm te geven.
De deelnemers aan de Watereducatiedag willen met educatie het ‘waterbewustzijn’ in Nederland vergroten. Dit is om meerdere redenen nodig. Drinkwater wordt (wereldwijd) steeds schaarser en duurder. Zuinig (bewust) gebruik van water is nodig. Daarnaast gaat in Nederland op veel plekken de schop in de grond om ons land te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Het is goed wanneer omwonenden en andere betrokkenen weten wat er gaat gebeuren en wat de reden is voor de werkzaamheden. Dit bevordert het begrip voor de overlast en samenwerking bij de uitvoering. Laatste maar voor de watersector belangrijke reden, is de behoefte aan ‘waterprofessionals’. Mede door jongeren vroeg te interesseren voor de werkzaamheden in de watersector, wordt toekomstig personeelstekort in de watersector voorkomen.
Sinds de Watereducatiedag 2010 zijn er met steun van het Programmabureau Natuur- en Milieueducatie zeven zogenoemde ‘watereducatie arrangementen’ van start gegaan. In deze arrangementen werken verschillende partijen samen om op regionaal niveau watereducatie te organiseren en aan te bieden. Samenwerking tussen waterpartijen en NME-sector leidt vaak tot een hogere kwaliteit van de watereducatie. Bovendien zijn bedrijven en overheden, die willen investeren in watereducatie essentieel. Deze wijze van coalitievorming en samenwerking leidt tot het beter benutten van bestaande budgetten en het effectiever bereiken van doelgroepen. Zo is in een tijd van bezuinigingen watereducatie wel mogelijk. Tijdens de Watereducatiedag is er door deelnemers geoefend met de competenties die nodig zijn om deze werkwijze van ‘arrangeren’ goed in de praktijk te brengen.
Het landelijk programma NME is een gezamenlijk initiatief van de ministeries EL&I, IenM en OCW en wordt aangestuurd door een regiegroep met leden van de rijksoverheid, provincies, waterschappen en gemeenten. Het programma NME werkt samen met landelijke NME-organisaties aan kennis, kwaliteit en professionalisering van de NME-sector.
Bron: Natuur & milieu educatie