Vroege Vogels

Landelijke milieucontrole naar illegale praktijken

  •  
23-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_139129.jpg
Meer dan 2500 opsporingsambtenaren en toezichthouders maken vanaf vrijdagochtend in het hele land 24 uur lang jacht op milieuovertreders. Het is de grootste milieucontrole die ooit in Nederland is gehouden. Tijdens de verrassingscontrole zijn de controleurs op zoek naar praktijken als illegaal afvaltransport, wildstroperij, wietplantages en alledaagse milieuovertredingen zoals illegale kampvuren en vissen zonder akte.
De actie is een initiatief van het Interprovinciaal Overleg (IPO) in samenwerking met het ministerie van VROM en de Stuurgroep Handhaven op Niveau, een onderdeel van het ministerie van Justitie dat speciaal is opgericht om te controleren of wetten en regels goed worden gehandhaafd en nageleefd. Behalve particulieren en bedrijven wordt ook de overheid zelf gecontroleerd.
Bij de controles zijn behalve milieu-inspecteurs van de provincies en opsporingsambtenaren van VROM en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ook de gemeenten, de waterschappen, politie, brandweer, rijkswaterstaat, Korps landelijke politiediensten (KLPD), Algemene Inspectie Dienst (AID) en natuurbeschermingsorganisaties betrokken.
De opsporingsinstanties rapporteren en bestraffen direct de overtredingen die ze tegenkomen. Extra aandacht wordt besteed aan situaties die de veiligheid van de burger en natuurgebieden in gevaar brengen.
Met de acties wil de overheid niet alleen aan het publiek laten zien dat verschillende instanties goed samenwerken en consequent optreden tegen milieuovertredingen, maar ook om zelf lering te trekken hoe milieucontroles beter en efficiënter kunnen worden uitgevoerd. ,,Met de grootschaligheid van deze actie kunnen we onder meer de samenwerking van alle mogelijke inspectiediensten testen'', zegt gedeputeerde Natuur, Water en Milieu van de provincie Noord-Brabant en stuurgroeplid van Handhaven op Niveau.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.