Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Landelijke demonstratie: Stop (de overheidssubsidie op) Biomassa

  •  
02-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
hout biomassa

© Foto: pixabay

Comité Schone Lucht organiseert op zaterdag 18 april om 12 uur de Landelijke Demonstratie: “Hout eens op! STOP (de overheidssubsidie op) Biomassa’’ in Den Haag. Het Comité werkt hiervoor samen met de MOB van Johan Vollenbroek, de Landelijke Federatie tegen Biomassa (FAB), Fossielvrij Nederland, Greenpeace en de Partij van de Dieren.
Sinds begin 2019 is de inzet van biomassa, als zogenaamde duurzame brandstof, in toenemende mate een onderwerp van debat in de politiek, de media en de wetenschap. Belangrijkste reden waarom biomassacentrales in groten getale verschijnen door het hele land is de stimuleringssubsidie (SDE+) van de overheid. Het totaal van deze subsidie bedraagt inmiddels €14,5 miljard euro. Geld dat, volgens Comité Schone Lucht, geïnvesteerd had moeten worden in onderzoek en de ontwikkeling van uitstootvrije en hernieuwbare energiebronnen, zoals wind-, water en zonne-energie. Niet naar het verbranden van hout. Verbranding van hout voor biomassa vervuilt. Niet alleen door de uitstoot van fijnstof, stikstof en CO2 maar ook door zwavel van de vrachtschepen die gemiddeld meer dan 100 ton brandstof per dag uitstoten om het hout naar Nederland te transporteren.

In November spraken we voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, Louise Vet die het probleem heel duidelijk samenvat: 

Advies Remkes

In het licht van de stikstofcrisis, adviseerde commissie Remkes om deze subsidie te heroverwegen. Hier gingen de Eerste en Tweede kamer niet in mee. Dit is opmerkelijk omdat jaren eerder, eind 2016, een meerderheid van de ­Tweede Kamer de minister nog opriep om te stoppen met het subsidiëren van biomassa als brandstof in kolencentrales. Toenmalige minister Kamp van Economische Zaken ging toch door. Huidige minister Wiebes heeft aangegeven dit beleid door te willen zetten met zelfs een nieuwe subsidieronde voor maart van dit jaar.

Schade in buitenland

Volgens het Comité wordt ook buiten Nederland grote ­schade aangericht. In een uitzending van Eenvandaag afgelopen weekend wordt dit nogmaals aangetoond. De Nederlandse miljardensubsidies voor biomassa ­stimuleren bosbouwpraktijken die niet duurzaam zijn. Buitensporige houtkap voor biomassa bedreigt de bosecologie met name in North Carolina (VS) en de Baltische Staten. Om deze reden gaf het gerespecteerde wetenschappelijke orgaan van de EU Easac, onlangs in een brief gedetailleerde kritiek op de waanzin achter de Nederlandse plannen voor biomassacentrales. Daarin werd de regering opgeroepen tot internationale samenwerking om grootschalige houtverbranding voor elektriciteit en warmte tegen te gaan.

Schade in Nederland

In Nederland staan 628 nieuwe biomassacentrales in de planning. Omwonenden van bestaande biomassacentrales ondervinden nu al grote hinder en kampen met forse gezondheidsklachten. Vorig jaar importeerde Nederland minder dan 200.000 ton aan houtpellets. Vanaf begin dit jaar is er, vanwege de bijstook in kolencentrales, al meer dan 4 miljoen ton per jaar nodig. Desondanks blijft de Nederlandse overheid onverkort biomassacentrales subsidiëren. Blind, volgens het Comité voor een opeenstapeling van wetenschappelijke bewijzen en wereldwijde protesten. Ook nu er steeds meer bewijs voorhanden is over de herkomst van het hout en de werkelijke uitstoot van CO2 door transport, verwerking en verbranding, zet de regering haar stimuleringsssubsidie toch door.

Om deze reden is het, volgens het Comité, tijd om landelijk in actie te komen. In navolging op de landelijke petitie tegen de overheidssubsidie op biomassa, eerder gestart door het Comité: Stop - per direct - de subsidie op biomassacentrales in Nederland en door inmiddels ruim 7000 mensen getekend, zal op zaterdag 18 april de Landelijke demonstratie plaatsvinden in Den Haag.

Luister ook naar de column van  Dolf Jansen biomassa.

Meer over:

biomassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.