Vroege Vogels

Landelijk watertekort voorbij in Nederland

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
rijn_rivier.jpg

De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een tekort aan zoet water. Door de regen van de afgelopen weken is het neerslagtekort afgenomen tot een niveau onder de 5%-droogste jaren. Het KNMI verwacht dat het tekort de komende weken verder zal afnemen.

Maatregelen afbouwen

De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen maanden van Noord tot Zuid en Oost tot West veel maatregelen genomen om de wateraanvoer te verbeteren, om meer water vast te houden en om schade te voorkomen. Sommige van die maatregelen worden nu afgebouwd. Hierbij gaat het onder andere om het afbouwen van schutbeperkingen voor de scheepvaart en het ontmantelen van tijdelijke pompinstallaties die nodig waren om extra water aan te voeren.

Droogte evalueren 

Nu de droogte afneemt, zullen alle betrokken partners de droogtecrisis evalueren. De wens is om het eindrapport ruim vóór 1 april 2023 gereed te hebben, omdat dan het droogteseizoen weer start.

Droogte nog niet voorbij 

Op een aantal plaatsen is nog steeds sprake van lage rivierafvoeren, lage grondwaterstanden en problemen met de waterkwaliteit en verzilting. Dit betekent dat de hinder voor scheepvaart nog niet voorbij is. Hoewel de watervraag van de landbouw daalt doordat het groeiseizoen ten einde komt, ervaart ook deze sector regionaal nog hinder. Bijvoorbeeld door regionale sproeiverboden in het zuiden en oosten.

Langer herstel 

Voor herstel van de natuur is een langere periode van neerslag nodig. De lage grondwaterstanden worden slechts langzaam aangevuld, dus zijn de problemen met de uitgedroogde natuur nog niet voorbij – zeker niet in de hogere delen van ons land.

Meer over:

droogte, watertekort
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.