Vroege Vogels

Landbouwminister naar EU-hof om pulsverbod

  •  
09-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pulsvisserij.jpg
Landbouwminister Carola Schouten heeft het Europese Hof van Justitie verzocht het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. De bewindsvrouw meldt dit aan de Kamer. Ze had al eerder aangekondigd naar het hof te zullen stappen om het verbod aan te vechten.

Gevolgen voor Nederlandse vissers

In april dit jaar stemde het Europees Parlement voor een verbod op pulsvisserij. Dat besluit heeft vooral gevolgen voor Nederlandse vissers, van wie er 79 gebruikmaken van de techniek waarbij platvis wordt gevangen met behulp van kleine stroomstootjes.

"Meerdere bepalingen" geschonden

Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement "meerdere bepalingen" hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. "Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies", aldus de minister.

Onderzoek naar voordelen pulsvisserij

Er loopt tevens nog een onderzoek naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement dit niet buiten beschouwing hadden mogen laten.
Het duurt vermoedelijk enkele jaren voordat het hof uitspraak doet in de zaak.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.