De wereldbevolking groeit en blijft groeien. Op dit moment wonen er 6,7 miljard mensen op de wereld en in 2050 zal dit aantal toegenomen zijn tot 9,7 miljard: een toename van ruim 44 procent. Een logisch gevolg is dan dat de landbouw eveneens met 44 procent zal moeten toenemen om al deze mensen van voedsel te kunnen voorzien. Daar zit dan ook het probleem: op dit moment is al 80 procent van alle landbouwgrond op de wereld in gebruik, 15 procent teveel om iedereen van voedsel te kunnen voorzien.
Dit probleem kan echter het hoofd worden geboden als we overgaan tot het verbouwen van gewassen in zogenaamde verticale boerderijen, zo meldt Business 2.0 Magazine op basis van uitlatingen gedaan door professor Dickson Despommier (Columbia University).
Eén 21 verdiepingen tellende ‘circulaire kas’ is volgens hem even productief als ongeveer 238 hectare aan landbouwgrond of 12 miljoen kroppen sla per jaar. Het irrigatiesysteem is gebaseerd op een NASA-technologie waarbij waterdamp wordt opgevangen, dat vervolgens over het ‘land’ wordt verspreid. Voor het lichtsysteem heeft hij gesproken met collega’s van de University of California (Davis): dit voorziet in zonnepanelen op het dak die genoeg stroom produceren om 24 uur per dag groeilampen op elke verdieping brandende te houden, zo schrijft Marjon Vinck op de site van Sync.