Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Landbouw van de toekomst in het voedselmoerasbos

14-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
642 keer bekeken
  •  
Voedselmoerasbos

Een deel van het voedselmoerasbos in Den Haag

© Henny Radstaak

In hartje Den Haag gebeurt het: daar is een groep betrokkenen bezig met het experimenteren met wat wel eens de landbouw van de toekomst zou kunnen worden - voor het veenweidegebied. In een echt voedselmoerasbos wordt uitgeprobeerd welke planten het meest geschikt zijn om te gedijen in een nat gebied, en die dan ook nog voedsel opleveren voor de mens.

Watermuntthee

Zoals de wortel van lisdodde, die heel rijk aan eiwitten is. Er moet nog precies onderzocht worden voor sommige planten welk deel dan het meest voedingrijk is, de bladeren, de wortels of de knollen. Maarten Epskamp wijst vrolijk de watermunt aan, die in het water groeit: “daarvan kan je, net als van de Marokkaanse munt, thee zetten”.

Maarten Epskamp

Maarten Epskamp met lisdoddewortel

© Henny Radstaak

CO-2-reductie

“Op veel plekken in het veenweidegebeid wordt de grondwaterstand steeds verder omlaag gebracht. Er moeten grote machines het land op. Het veen klinkt verder in en daar komt veel CO2 bij vrij. Wij kijken hier hoe je zonder ingrepen meer met de natuur kan meewerken”, zegt Epskamp. In het voedselmoerasbos in Den Haag zou dus wel eens – letterlijk – de kiem kunnen worden gelegd voor een nieuwe manier van landbouw in het veenweidegebied.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.