Vroege Vogels

Lancering RaskattenWijzer: top 10 zieke kattenrassen

  •  
10-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1465 keer bekeken
  •  
pers kat poes

© Oorspronkelijke Pers vs doorgefokt versie - Bron Dier&Recht

Nederland had als enige land ter wereld al de RashondenWijzer, maar sinds vandaag ook een RaskattenWijzer. Voor 23 kattenrassen zijn door een panel van dierenartsen 50 erfelijke ziektes geïnventariseerd variërend van hartfalen tot lymfeklierkanker. Hieruit blijkt dat het vaak slecht gesteld is met de raskatten.
Het gemiddelde kattenras kent tien erfelijke aandoeningen. Van alle katten is de Pers verreweg het ziekste gevolgd door de Devon Rex en de Siamees. Verder staan in deze top 10 rassen zoals de Burmees en de Heilige Birmaan.

Wat is er mis?

Net als bij rashonden komen ook bij raskatten veel erfelijke aandoeningen voor. De oorzaken zijn inteelt en een onnatuurlijk uiterlijk dat schadelijk is voor het dier. Zo heeft de Pers een zeer platte kop, met als gevolg chronisch tranende en pijnlijke ogen, ademnood en een gebit dat niet meer in de mond past. Populaire rassen als de Maine Coon en de Brits korthaar kampen met ernstige hartproblemen en overlijden daaraan na een veel te kort leven. Er leven 200.000 raskatten met een stamboom in Nederland en mogelijk evenveel zonder stamboom.

Top 10 zieke kattenrassen:

Top10_raskatten

© Top10 raskattenwijzer - Dier&Recht

Wat wil Dier&Recht?

De RaskattenWijzer wijst op de risico’s van erfelijke ziektes bij raskatten, zodat mensen geen zieke raskatten meer aanschaffen. De NVWA, de organisatie die toeziet op het dierenwelzijn in Nederland, moet de wet op het fokken van gezelschapsdieren die op 1 juli 2014 is ingegaan, handhaven. Er is al die tijd nog niet één boete opgelegd, terwijl het evident is dat het fokken van zieke rashonden en raskatten alom gebeurt. Fokkers en overheid trekken zich niets aan van deze wetgeving. Dier&Recht wil eindelijk actie.
Bron: Dier&Recht

Meer over:

raskattenwijzer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Jelca Bruigom
Jelca Bruigom13 sep. 2017 - 6:07

Een goede lezer vind bronnen van allerlei data. Het gaat er juist om dat hier een overzicht onstaat van alle rassen naast elkaar en in percentage verhouding met veelvoorkomende aandoeningen. De zieke dieren komen bij de dierenartsen. Daarnaast is van belang de toe- of afname van problemen op grote schaal te constateren door de tijd heen. Zolang dierenartsen dit soort gegens bij elkaar brengen ontstaat er goed onderzoek.Zoiets is niet te constateren op basis van ervaringen vanuit een paar huiskamers. Het is toe te juichen dat data beter wordt bestudeerd omdat het algemeen bekend is dat er steeds meer erfelijke ziekten worden geconstateerd bij raskatten. Soms in opvallend hoge percentages t.o.v. andere rassen. Onderzoek is altijd in ontwikkeling, in belang van de kat moet gegevens onderzoek doorgezet worden. Dan zijn er ook uiteindelijk betere richtlijnen voor de fok op te stellen.  

Laura Scholten
Laura Scholten11 sep. 2017 - 19:47

De Raskatten wijzer is de grootste onzin die ik in jaren heb gezienAls voorbeeld schimmelinfecties komen bij iedereen voor van mens tot muis, van kat tot koe grote onzin Van de beschrijving vd Burmees qua problemen klopt werkelijk niets en dat heb ik bij andere rassen ook gezienIk vermoed dat u een asiel beheert ofzoEcht een gênante vertoning dit artikelVriendelijke groet Laura Scholten 

Eugene Schoutese
Eugene Schoutese11 sep. 2017 - 18:16

Wie heeft dit onvangrijke onderzoek eigenlijk gedaan?Bronvermelding is bij zo'n bewering eigenlijk niet misplaatst.Verder zou ik graag meer info krijgen, want ook wij als kattenliefhebbers zijn erg geinteresserd in dit soort onderzoeken.

Linda Van Daal
Linda Van Daal10 sep. 2017 - 19:49

wetenschappelijke bronnen gedateerd uit 2002 ???? Ik denk de dat je beter eens aan de andere kant vragen stelt ( aan fokkers) voor dat je iets schrijft over deze rassen  klopt helemaal niks van , bij de Maine coons  ... gewichtsproblemen ?????  stofwisselingsproblemen ????? welke dan ?

Henny Bok
Henny Bok10 sep. 2017 - 14:42

Slecht onderbouwd 'onderzoek' waar niets van deugd :-(

1 Reactie
Kattencoach
Kattencoach11 sep. 2017 - 7:19

Of het onderzoek nu wel of niet deugt, ik mag toch aannemen dat iedereen het erover eens dat veel raskatten ziek gefokt zijn (om het zo maar te noemen)?! En daar gaat het hier volgens mij om.

Kareltje Putten
Kareltje Putten10 sep. 2017 - 13:11

Ik mis de Sphynx?

1 Reactie
Willem van Es
Willem van Es10 sep. 2017 - 16:56

Kijk op https://www.raskattenwijzer.nl/raskattenoverzicht. Hij/zij staat er tussen ;-)

Kareltje Putten
Kareltje Putten10 sep. 2017 - 13:11

Ik mis de Sphynx?

Els Zijlstra
Els Zijlstra10 sep. 2017 - 10:10

Is onderzocht of het veel voorkomende nierfalen bij (ras)katten komt door de samendtelling van kattenvoer? Komt ook veel voor bij niet raskatten.

2 Reacties
Kareltje Putten
Kareltje Putten10 sep. 2017 - 13:11

Cystenieren is een erfelijke ziekte, dus lijkt me niet echt door voer te komen?

Ciska de Hilster
Ciska de Hilster10 sep. 2017 - 14:26

Ik heb Maincoons 2 van 11 jaar en kerngezond en één is aan darmkanker ik had er drie /overleden maar daar kan je niks aan doen. Ik heb ook een huis en tuin kat gehad die is 8 jaar geworden en aan nierfalen overleden en één huis en tuin kat is 14 jaar geworden en ook aan darmen overleden 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.