Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Lage inzet EU voor reductie CO2'

19 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EU_23.jpg
De inzet van de Europese Unie voor de klimaatconferentie in Parijs – 40 procent minder CO2 in 2030 – is slechts een vijfde van wat de Europese Unie zou moeten bijdragen vanuit het oogpunt van klimaatrechtvaardigheid. Landen als China en India dragen juist meer bij dan op basis van historische emissies en economische draagkracht noodzakelijk zou zijn.
Dit blijkt uit een in Bonn gepubliceerde studie van Friends of the Earth. In Bonn start 19 oktober de laatste onderhandelingsronde voor de grote klimaatconferentie eind dit jaar in Parijs. Klimaatrechtvaardigheid gaat uit van een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem (reductie van CO2 en financiering voor adaptatie en 'loss and damage') tussen de verschillende landen.
Meer ambitie nodig
Friends of the Earth International, het grootste grassroots milieunetwerk, waar Milieudefensie de Nederlandse tak van is, roept naar aanleiding van de studie rijke landen op de ambities drastisch te verhogen. Ike Teuling, campaigner klimaat en energie bij Milieudefensie: ´Rijke landen proberen het oplossen van het klimaatprobleem in de schoenen van opkomende economieën als China en India te schuiven terwijl juist deze landen meer doen dan ze op basis van klimaatrechtvaardigheid zouden hoeven te doen. De lasten moeten eerlijker verdeeld worden, willen we klimaatverandering onder de 2 graden houden´.
Laatste onderhandelingsronde voor Parijs
Tijdens de onderhandelingen in Bonn wordt de laatste hand gelegd aan het concept-klimaatverdrag waarin landen afspraken maken over het terugdringen van CO2-emissies in de periode 2020 tot 2030 én over de verdere invulling van de afspraken over emissiereducties tot 2020. Basis voor deze afspraken zijn de door individuele landen ingediende Intended Nationally Determined Contributions (INDC). 
Europese Unie doet niet genoeg
De Europese Unie belooft in haar INDC de CO2-uitstoot met ten minste 40 procent omlaag te brengen in 2030 ten opzichte van 1990. Nederland heeft geen eigen INDC ingediend maar volgt de Europese Unie. Het gepubliceerde rapport ‘Fair shares: a civil society equity review of INDC's’ berekent op basis van klimaatrechtvaardigheid dat de Europese Unie de uitstoot met meer dan 7000 Mt CO2eq zou moeten verminderen in 2030 ten opzichte van 1990. De in de INDC beloofde reductie van 40 procent leidt slechts tot 1587 Mt CO2eq. Dit is slechts een vijfde van wat uit het oogpunt van klimaatrechtvaardigheid nodig is. Ook de ambities van andere rijke landen zoals de VS en Japan zijn vanuit dit oogpunt veel te laag.
Ontwikkelingslanden beloven in hun INDC's juist meer te doen dan hun eerlijke aandeel. China dat altijd het verwijt krijgt te weinig te doen tegen klimaatverandering, belooft bijvoorbeeld een reductie van meer dan 6000 Mt CO2eq terwijl slechts 3000-4000 Mt CO2eq vereist is.
Bron: Milieudefensie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar