Vroege Vogels

'Laatste stukje wildernis ligt op de Veluwe'

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veluwe_posbank.jpg
Het laatste stukje echte wildernis van Nederland ligt op de Veluwe. Het is Planken Wambuis, een natuurgebied van 2100 hectare dat door de eeuwen heen nauwelijks door mensenhanden is aangeraakt. In het bos- en stuifzandgebied leven talloze vogelsoorten, herten, zwijnen, reeën en veel insecten en amfibieën.
Wandeling
Dat schrijft natuurbeheerder Machiel Bosch van Natuurmonumenten in het boek Planken Wambuis, Wild en Bijster Land, dat zondag verschijnt. Bosch, die zelf met zijn gezin in de eenzaamheid van het gebied woont, maakt in het boek zes wandelingen met onder anderen een archeoloog, filosofen, biologen en een cultuurhistoricus. Natuurfilmer Luc Enting maakte een film van 25 jaar natuuropnames in het gebied, die op dvd bij het boek is gevoegd.
Bijster
Planken Wambuis, in de buurt van Ede aan de zuidwestelijke rand van de Veluwe, werd al bewoond door de Bataven en Germanen. Voor zover bekend hebben er nooit meer dan hooguit 20 mensen tegelijk in het gebied gewoond, zodat de wildernis ongetemd ('bijster') bleef.
De Nieuwe Wildernis
Planken Wambuis is het antwoord van Natuurmonumenten op de op dit moment heel populaire film De Nieuwe Wildernis, die over de Oostvaardersplassen gaat. ,,Die wildernis is nog maar kortgeleden door mensenhanden aangelegd. Deze film en boek laten zien hoe we met oude wildernis omgaan. Planken Wambuis is een ruige parel, maar de tijd staat ook daar niet stil'', zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.