Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Laatste schone zwanen olielek uitgezet

24 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanen

© Foto: gertpaassen

De laatste met olie besmeurde zwanen zijn schoongemaakt en weer losgelaten in Numansdorp. Veertien zwakkere vogels hebben een plek gekregen in een vogelopvang in Rotterdam. Rijkswaterstaat begon maandag met de afbouw van de noodlocatie.

Besmeurd

Drie weken geleden botste een tanker in de 3e Petroleumhaven tegen de kade en liep ruim 250 liter stookolie het water in. Een kleine vijfhonderd besmeurde zwanen konden herstellen in een tijdelijke opvanglocatie bij de Maeslantkering in Hoek van Holland en kregen een grondige schoonmaakbeurt. Een grote groep vrijwilligers hielp Rijkswaterstaat daarbij.
Het Havenbedrijf heeft inmiddels alle olie uit het water gehaald. Het schoonmaken van de kades en oevers duurt nog enkele maanden. De olie daar is verhard en vormt een minder groot gevaar voor de watervogels.
Vroege Vogels maakte eerder een radioreportage over de zwanen. Beluister het hier.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar